1. Φίλη, διευθύντρια στον αγροτικό τομέα κάπου στο Δημόσιο στην Κρήτη, παραπονιέται κάθε φορά που βρισκόμαστε (όπως πριν λίγο καιρό) για την αθλιότητα που επικρατεί στη γραφειοκρατία, τη δυσλειτουργία και αντιπαραγωγικότητα. Μόνο για να ξεκινήσει η δακοκτονία (ένα παράδειγμα) χρειάζονται περί τις 30 αποφάσεις και υπογραφές έτσι που οι πιστώσεις και η δράση να έρχονται πολύ αργά. Και παρά τις αιτιάσεις και προτάσεις της στους επισκεπτόμενους μανδαρίνους του υπουργείου, τίποτα δεν αλλάζει!
Πολύ ορθά λοιπόν λέγεται πως ο δάκος που καταστρέφει τις ελιές έχει ως μέγα σύμμαχό του το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ας μη νομιστεί πως το φαινόμενο είναι νέο και οφείλεται στους ανίκανους αναρχοαριστερούς τσιπριστές. Αυτοί είναι οπωσδήποτε ανίκανοι κι επέτειναν τις δυσλειτουργίες, μα η ράθυμη γραφειοκρατία είναι προϊόν πολλών δεκαετιών και δεξιών και κεντρώων κυβερνήσεων.
2. Είναι γνωστό πως παρότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (από παντζάρια στη Βόρεια Ελλάδα) έχει μειώσει τις απίστευτες απώλειές της σε 80 ή 60 εκμ ετησίως, είναι υπερ-δαπανηρή παράγοντας την ακριβότερη ζάχαρη στην ΕΕ! Πολύ μεγαλύτερη και φθηνότερη παραγωγή ζάχαρης επιτυγχάνεται στην Κεντρική Ευρώπη όπου δεν λειτουργεί το πελατειακό κράτος με ψηφοθηρικούς διορισμούς.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσιπριστών (όπως και κάθε προηγούμενη) αρνείται λόγω ιδεοληψιών, να μεταρρυθμίσει και αυτόν τον τομέα και δεν δίνει την απαιτούμενη υποστήριξη στις ιδιωτικές επενδύσεις – όχι μόνο για παραγωγή ζάχαρης.
Λεφτά υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση. Παίρνουμε 150 εκμ ετησίως και το ποσό θα αυξηθεί σε 185 για να καλυφθούν παραγωγοί ντομάτας, πορτοκαλιών και ροδάκινων.
Αλλά η γραφειοκρατία παραμένει ανίκητη και πολύ πιθανόν να αυξηθούν οι υπογραφές από 30 σε 40.
3. Η Ολλανδική εταιρεία που παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ είναι ένας τεράστιος συνεταιρισμός με 13.500 φάρμες στην Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο.
Η εταιρεία είχε έσοδα 11,3 δις ευρώ το 2015 ενώ στην Ελλάδα τα συνολικά έσοδα από όλη την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ήταν 10,7 δις!
Ο συνεταιρισμός στην Ελλάδα είναι στις μέρες μας υπανάπτυκτος και απαξιωμένος. Από 718.000 αγροτών που υποβάλλουν αίτηση για επιδοτήσεις μόλις 80.000 είναι μέλη συνεταιρισμών.
Αν το πνεύμα συνεταιρισμού δεν αναπτυχθεί έτσι που οι μονάδες παραγωγής να μεγαλώσουν με αυτόν τον τρόπο και να μπορούν να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, το εισόδημα των αγροτών δεν θα αυξηθεί.
Ειρωνικό και παράδοξο είναι το γεγονός πως το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύει πως δεν πρέπει να έχουν οι συνεταιρισμοί υπεράριθμο προσωπικό όπως συνέβαινε τόσο συχνά στο παρελθόν. (Δάσκαλε που δίδασκες…!)