1. Η αγγλική Financial Times δημοσίευσαν στις 17/2/17 επιστολή της κας Αχτσιόγλου, πρώην μαθητευόμενης στις κατεργαριές του Κατρούγκαλου και νυν υπουργός Εργασίας (στη θέση του μέντορά της). Υποστηρίζει ότι –
α) Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι γενναιόδωρο.
β) Το ποσοστό συντάξεων στο ΑΕΠ φαίνεται ψηλό μόνο λόγω μειώσεως του ΑΕΠ.
γ) Οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν και ως υποκατάστατο για άλλες παροχές κοινωνικής προστασίας στις οποίες η χώρα υστερεί έναντι του μέσου όρου στην ΕΕ.
δ) Οι άνω των 65 έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τους συνομήλικούς τους στην ΕΕ.
Οι ισχυρισμοί είναι ανόητοι και ψευδέστατοι και η έγκριτη εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή, υποθέτω, μόνο επειδή την έστειλε υπουργός. Αν ο επιστολογράφος ήταν κοινός πολίτης, η επιστολή θα πετιόταν στα σκουπίδια.
Η κα υπουργός αγνοεί μεγάλη γκάμα γεγονότων στην ΕΕ (κάτι που δεν εκπλήσσει με τους αμόρφωτους τσιπριστές), μα επιλέγει δεδομένα και παραγνωρίζει πολλά άλλα.
2. Ακόμα κι ένας επιπόλαιος αναγνώστης θα προσέξει πως στα σημεία δεν υπάρχει αναφορά στις πρόωρες συντάξεις, ούτε δίνονται στατιστικά στοιχεία για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 50 και στα 40. Τι σχέση έχουν τέτοιες συντάξεις με τη μείωση (ή όχι) του ΑΕΠ; Καμιά. Απλά επιβαρύνουν τον κρατικό λογαριασμό που πληρώνουν άλλοι φορολογούμενοι (και συνταξιούχοι)!
Ένα δεύτερο στοιχείο, που η αναρχοαριστερή νοοτροπία της υπουργού παραβλέπει, είναι το ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης κι επομένως παραγωγής κι επομένως ικανότητας πληρωμής συντάξεων.
Δεν μπορεί, άσχετα με το τι ισχυρίζεται λεκτικά, να ανεβάσει ή να κρατήσει ψηλά τις συντάξεις μια κυβέρνηση όσο μια άλλη, αν η χώρα της δεν παράγει όσο παράγει η άλλη χώρα με τις ψηλότερες συντάξεις.
Ο Τσίπρας και το τσίρκο του θέλουν με τα συνθήματά τους περί αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, ελάφρυνσης χρέους, πολιτικής λύσης κλπ, οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν εσαεί τις ψηλές και χαριστικές συντάξεις στην Ελλάδα!
3. Η επιστολή αγνοεί πολλά σημαντικά δεδομένα.
Οπωσδήποτε σε ορισμένους τομείς οι Έλληνες συνταξιούχοι μάλλον υστερούν από τους Ευρωπαίους. Από την άλλη, όμως, πολύ περισσότεροι Έλληνες έχουν ιδιοκατοίκηση από, πχ, Γερμανούς. Στη Γερμανία νοικοκυριά ηλικιωμένων που νοικιάζουν σπίτι αποτελούν 48% ενώ στην Ελλάδα 25%. (Αποφεύγω άλλες στατιστικές στον ίδιο τομέα για να μην επεκταθώ και περιπλέξω το θέμα).
Όπως εδώ έτσι και στη Γερμανία, για να μείνουμε στο παράδειγμά μας, πολλοί συνταξιούχοι έχουν έσοδα από τόκους ή ενοίκια, αφού, όπως είδαμε, οι ενοικιάσεις κατοικίας είναι πολύ περισσότερες.
Επιπλέον, κάτι που η υπουργός αγνοεί, πολλοί ηλικιωμένοι απολαμβάνουν όχι μόνο συντάξεις κρατικές αλλά και συντάξεις από εισφορές που έκαναν σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Και καθώς η οικονομία στη Γερμανία (και άλλες προηγμένες χώρες) είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη, τέτοια ιδιωτικά ταμεία ανθούν.
4. Μπορούν οι συντάξεις να περικοπούν κι άλλο; Μέχρι ποιου ποσού;
Αν οι τσαρλατάνοι που δήθεν κυβερνούν μα στην πραγματικότητα κακοποιούν την κοινωνία και ιδίως τα ευπαθέστερα στρώματα, δεν αφήσουν τις ιδεοληψίες και φλογερές φιλοδοξίες τους και να στραφούν στη μείωση δημόσιων δαπανών και μείωση του κράτους, οι συντάξεις και οι μισθοί στο Δημόσιο θα περικοπούν πολύ περισσότερο.
Το 2012 η μέση γενική σύνταξη ανέβηκε από 12.225 σε 12.534 ευρώ παρά την κρίση (χωρίς άλλα επιδόματα).
Το 2015 έπεσε στις 10.715 ευρώ. Θα πέσει κι άλλο.
Μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία του ιδιωτικού τομέα και όχι αυτές οι ψευτοεπεκτάσεις στο Δημόσιο με τη δημιουργία άχρηστων οργανισμών για διορισμούς ημετέρων, θα αυξηθούν οι συντάξεις.
Η κα Αχτσιόγλου κάνει τσιπρική προπαγάνδα, όπως ο Παπαδημητρίου στο υπ. Ανάπτυξης. Αυτά που λένε ή γράφουν ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.