Πολύ αμφίβολο.
Τελευταία το βρίσκω και άσκοπο και δύσκολο να σχολιάσω τα τεκταινόμενα στην πολιτική και οικονομική καθημερινότητα και θαυμάζω μερικούς δημοσιογράφους που το κάνουν κάπως ευσυνείδητα. Δουλειά τους είναι, βέβαια, και πληρώνονται. Αλλά τι να σχολιάσεις πια; Τι το νέο με τον συρφετό συριζανελλήνων; Από τον αγράμματο πρωθυπουργό και τον αηδιαστικό Καμμένο μέχρι τον τελευταίο τους βουλευτή πρόκειται για παλιανθρώπους. Οι άλλοι δεν είναι πολύ καλύτεροι….
Τον τίτλο του σχολίου μου τον πήρα από το σημερινό κύριο άρθρο στο Βήμα, 21/10/15 (“Πότε θα γίνουμε κανονικό κράτος;”).
Αλλά είδα στο περίπτερο κι έναν πηχιαίο τίτλο ότι ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάς δεν είναι κράτος. Οι πιο συνετοί μάλλον θα συμφωνήσουν.
Είδα, όμως, και δυο άλλους πηχιαίους τίτλους – για συνομωσίες πλουσίων να καταστρέψουν την Ελλάδα και μια “προφητεία” των Μασόνων για πόλεμο μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων (σάμπως και δεν είναι αυτό μόνιμο)! Όταν Έλληνες γράφουν τέτοιες αρλούμπες και χιλιάδες τις ενστερνίζονται, γιατί το κράτος να είναι καλύτερο;
Στις 17/10 αναρτήσαμε άρθρο από την Καθημερινή “Σημάδια κατάρρευσης του κράτους” όπου επισημαίνεται η άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία με τις πολλαπλές ελλείψεις, το χάος στη κυκλοφορία και στη στάθμευση, η έλλειψη ελέγχων κλπ κλπ.
Το άρθρο στο Βήμα περιγράφει κι άλλες πτυχές της κραταιάς, φαιδρής και αμετανόητης Ψωροκώσταινας. Το μεταφέρω αυτούσιο:
Είναι γνωστή η απέχθεια των κυβερνήσεων στις δημόσιες αρχές που δεν βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο τους. Οι ανεξάρτητες αρχές από τότε που δημιουργήθηκαν βρίσκονται διαρκώς υπό αμφισβήτηση από το κομματικό σύστημα, που προσπαθεί με ποικίλες μεθοδεύσεις να υπονομεύσει τη λειτουργία τους. Το πιο χαρακτηριστικό, αλλά όχι το μόνο, παράδειγμα είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που με επιμονή των δανειστών γίνεται προσπάθεια να αυτονομηθεί από τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο πρώτος γραμματέας, ο κ.Θεοχάρης, εξωθήθηκε σε παραίτηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιστοίχως και η νυν γραμματέας κυρία Σαβαϊδου πιέζεται από την κυβέρνηση να παραιτηθεί με αφορμή δικαστική έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει. Η ίδια αρνείται και έδωσε εξηγήσεις για όσα τις αποδίδονται που θα κριθούν από τη δικαιοσύνη αν και πόσο είναι πειστικές. Ωστόσο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την αντικατάσταση της με πρόσωπο που προφανώς θα είναι πιο ευνοϊκά διακείμενο στις επιθυμίες της.
Αντίστοιχη απαξίωση υπάρχει και για το ΕΣΡ που όπως αποκαλύφθηκε χθες αγνοήθηκε πλήρως, αν και κατ εξοχήν αρμόδιο, για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Και βέβαια παραμένει χωρίς πρόεδρο εδώ και καιρό γιατί κυβέρνηση και κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν στην ανανέωση της σύνθεσης του.
Την ώρα που όλοι διακηρύσσουν τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης στην πράξη κάνουν ότι μπορούν για να την έχουν υπό τον έλεγχο τους. Προτιμούν αντί για διαφανείς διαγωνισμούς, να διορίζουν κομματικά στελέχη, αποτυχόντες βουλευτές, συγγενείς και φίλους, παρά να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την αναξιοκρατία. Οι ίδιες παθογένειες, οι ίδιες αντιλήψεις , η ίδια νοοτροπία διαμοιρασμού των κρατικών ιματίων που έχουν απομείνει, εξακολουθεί, παρά τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης να κυριαρχεί…
Αφού εμείς δεν λυπόμαστε τον εαυτό μας και δεν βάζουμε το χέρι μας για καλή εργασία, αμφιβάλλω αν θα μας λυπηθεί ο Θεός και θα βάλει το δικό του χέρι.