1. Στις αρχές Ιουλίου η Πρόεδρος κ. Σακελαροπούλου και ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκαν με την ομάδα (πρωτ)αθλητών μας που πάνε στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (που έπρεπε να είχαν γίνει το 2020 μα αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας, η οποία όμως συνεχίζει με τη νέα Δέλτα μετάλλαξη).
Υποθέτω είναι φυσικό κι επομένως αναπόφευκτο, άχρηστοι να συναντώνται με άχρηστους και χρηστοί με χρηστούς. Τώρα, ποιοι είναι ποιοι ακριβώς το αφήνω στη δική σας οξυδέρκεια και διάκριση.
Εξέτασα το θέμα στο Ε1142: Ευγενική άμιλλα που αναρτήθηκε κάπως νωρίτερα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω αλλάξει γνώμη ούτε στο ελάχιστο για το όλο θέμα.
2. Λίγες μέρες νωρίτερα είχα βρει αυτήν τη δήλωση στο Διαδίκτυο. Ο συντάκτης πρέπει να ένιωσε όπως κι εγώ με τους (πρωτ)αθλητές της δικής του χώρας. Μεταφράζω και προσθέτω μερικά επεξηγηματικά [αγκύλες]:
Κάτι να περισυλλογιστείτε. / Οι ΗΠΑ έγινε μια χώρα όπου οι διασκεδαστές / ψυχαγωγοί και επαγγελματίες αθλητές εσφαλμένα θεωρούνται ως (= συγχέονται με) σημαντικά πρόσωπα… // Χρειάστηκα γιατρό… / Χρειάστηκα δάσκαλο… / Χρειάζομαι καθημερινά γεωργούς… / Χρειάστηκα μηχανικό αυτοκινήτων, υδραυλικό, ελαιοχρωματιστή και πολλούς άλλους επαγγελματίες της καθημερινότητας [δηλ. δικηγόρο, εστιάτορα, καφετζή, μανάβη, οδοκαθαριστή, ράφτη, τραπεζικό και άλλους]. Μα ποτέ δεν χρειάστηκα, ούτε μια φορά / [δεν] χρειάστηκα επαγγελματία αθλητή, προσωπικότητα των ΜΜΕ ή έναν χολλιγουντιανό διασκεδαστή για κάτι, οτιδήποτε!
3. Αν έχετε εξοικείωση με αγώνες και αθλήματα, αυτά όντως μπορεί να προσφέρουν αρκετή διασκέδαση. Είναι ωραίο να βλέπεις την εξαίρετη δεξιότητα μιας ομάδας ή ενός παίχτη ή κάποιου αθλητή, σαν τον Πελέ (ποδοσφαιριστή Βραζιλίας) ή την Isinbayeva, τη Ρωσίδα επικοντίστρια που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ 28 φορές φθάνοντας τα 5,06!
Ναι, σίγουρα η Βραζιλία χρειαζόταν τον Πελέ να τη διαφημίσει όπως η Ελλάδα την Κορακάκη (σκοποβολή), τον Πετρούνια (κρίκοι) ή τον Τσιτσιπά (τένις), μα ούτε η Ρωσία ούτε η Αμερική χρειάζονται αθλητές για να διαφημιστούν. Η Ρωσία είχε τον Στάλιν, η Κίνα τον Μάο, η Αμερική ένα τσούρμο Προέδρους – Νίξον, Μπους νεότερος, Τράμπ. Όταν μια χώρα χρειάζεται αθλητές για να έχει διεθνή αίγλη καταλαβαίνεις πως τίποτα χρήσιμο για τη χώρα δεν πάει καλά εντός. Το μόνο άλλο στοιχείο που κάνει την Ελλάδα διάσημη είναι η κλασική αρχαιότητά της με τα υπέροχα δείγματα πολιτισμού στη φιλοσοφία κι επιστήμη, στη γλυπτική και αρχιτεκτονική, στη λογοτεχνία και το θέατρο, στην εξερεύνηση και τη πολεμική τέχνη. Ποιος μπορεί να ονομάσει έστω έναν ολυμπιονίκη και τις επιδόσεις του;
4. Τώρα, πράγματι, εκτός από την αμφίβολη τέρψη που προσφέρουν, τι άλλο προσφέρουν αυτοί οι επαγγελματίες που πληρώνονται τόσο αδρά ενώ υποτίθεται κάνουν «ευγενική άμιλλα»;
Οι ίδιοι/ίδιες απολαμβάνουν εφήμερη δημοσιότητα, κερδίζουν αρκετά χρήματα σε έπαθλα, χορηγίες και από διαφημίσεις, μα σε λίγα μόνο χρόνια ξεχνιούνται, διότι νέα ζωντανά φιντάνια έχουν φανεί. Και ο κοσμάκης, όσοι παθιάζονται με αυτά τα θεάματα συνεχίζουν να ελκύονται από τις νέες προσωπικότητες και τις νέες επιδόσεις. (Παρακάμπτω τους/τις λαϊκούς ηθοποιούς και τραγουδιστάδες που κι αυτοί ξεθωριάζουν μετά από λίγα έτη για να γίνουν αόριστες αναμνήσεις). Και ας μην αναφέρουμε καμιά παρουσιάστρια στα πρωινάδικα τιβι που εξευτελίζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.
5. Μα γιατί προσκολλιούνται τόσο παθιασμένα οι άνθρωποι σε μια ομάδα ποδοσφαιρική ή έναν/μια τενίστα/τενίστρια;
Καταλαβαίνω να σου αρέσει ωραίο ποδόσφαιρο, η ομαδικότητα, η δεξιότητα ορισμένων και η στρατηγικότητα άλλων. Έτσι πάντα υποστηρίζεις την ομάδα που παίζει καλύτερα (έστω κι αν χάνει μια στις τόσες). Υποστηρίζεις τον καλύτερο τενίστα που κερδίζει 8 στα 10 τουρνουά.
Μα γιατί να υποστηρίζεις μια ζωή μια ομάδα που δεν παίζει καλά ή έναν/μια τεννίστα/τενίστρια που επίσης δεν παίζει καλά και μάλιστα εκδηλώνει έντονες εκφράσεις φιλοδοξίας και αλαζονείας.
Άφησε κατά μέρος τον αρρωστημένο συναισθηματισμό πως πρέπει ο εθνικός αστήρ της πατρίδας σου να θριαμβεύσει. Απόλαυσε τη δεξιότητα, το καλό έξυπνο παιχνίδι, αν σου αρέσουν αυτά τα πράγματι.
Μην ξεχνάς, όμως, πως είναι άχρηστες δραστηριότητες!