1. Η Καθημερινή (15/6) δημοσίευσε το άρθρο κάποιου Wolfgang Munchau από τη Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτα αν πει ΟΧΙ στους δανειστές της».
Είναι γνωστό πως πολλοί αρθρογράφοι στη FT είναι αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά το να θέλουν τη χώρα μας να βυθιστεί σε απύθμενη αθλιότητα είναι καινούριο.
Το άρθρο βρίθει από ανακρίβειες, αντιφάσεις και βαθύτατη άγνοια των συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς συστήνει τη μη-αποδοχή των όρων των Θεσμών. Υποθέτω η Κ το φιλοξένησε ίσως γιατί είναι ξένο και μοιάζει σοβαρό και γιατί διατηρεί την εικόνα της της ουδετερότητας.
Η πρώτη αντίφαση είναι πως, προς το τέλος του άρθρου, λέει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται για την ώρα να κάνει καμιά κίνηση εξόδου από την Ευρώπη. Μα αν τέτοια έξοδος είναι αργότερα επωφελής για τη χώρα, τότε σίγουρα πρέπει να γίνει το συντομότερο για να μη βυθιστεί ακόμα βαθύτερα η χώρα στην ύφεση που ήδη την σφίγγει. Υπάρχει μάλιστα κι ένα χοντροειδέστατο ψεύδος όταν γράφει πως οι δανειστές απορρίπτουν κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, ενώ αυτοί έχουν δηλώσει καθαρά πως αυτό θα γίνει μόλις επιτευχθεί συμφωνία.
Ως γενικό πρώτο πλεονέκτημα ο WM παρουσιάζει την πολιτική απώλεια του πρωθυπουργού αν δεχθεί τους δύσκολους όρους. Εδώ ο WM δείχνει μάλλον ηλιθιότητα, διότι, με δεδομένη την ανυπαρξία άλλων κομματαρχών και τη δική του δημοτικότητα (που πέφτει ακριβώς γιατί δεν επιτυγχάνει συμφωνία), αν o πρωθυπουργός κατορθώσει τη συμφωνία δείχνοντας πως βάζει το Έθνος πάνω από κομματικές ιδεοληψίες, θα αυξήσει τη δημοφιλία του! Αν αντίθετα βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη ενώ 70% του λαού θέλει να μείνει, θα χάσει αναρίθμητους υποστηρικτές.
2. Ο αδαής WM γράφει για τρία πλεονεκτήματα που θα έχει τυχόν έξοδος μας.
Α) Θα απαλλαγούμε από δημοσιονομικές προσαρμογές, δεν θα πληρώνουμε τα ξένα δάνεια και θα εξυπηρετούμε μόνο τα εγχώρια.
Β)Έτσι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών.
Γ) Μια υποτίμηση του νομίσματός μας μάλλον θα ωφελήσει καθώς ο τουρισμός εδώ θα γίνει φθηνότερος και ανταγωνιστικότερος.
Η άγνοια του WM όσον αφορά το (Α) είναι ασυγχώρητη. Διότι αυτές οι δημοσιονομικές προσαρμογές σημαίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο που όλοι εμείς οι μη-πολιτικοί αναγνωρίζουμε ως απόλυτα αναγκαίες αλλά κανένα κόμμα δεν θέλει να εφαρμόσει!
Μήτε είναι βέβαιο πως θα έχουμε πλεόνασμα για να αποπληρωθούν εγχώριοι δανειστές. Και πως κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη άλλων όταν αθετεί υποσχέσεις και υποχρεώσεις; Η αντίθετη πρόταση του WM είναι ατιμία και προωθεί την ανηθικότητα απατεώνων. (Αλήθεια, ο ίδιος τι σόι άνθρωπος είναι 😉
Όσο για το (Γ), ναι ο τουρισμός ίσως γίνει ανταγωνιστικότερος, αν και είναι ήδη αρκετά ανταγωνιστικός. Και λέω «ίσως» διότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο φτήνιας. Φτηνές επιχειρήσεις ελκύουν φτηνούς τουρίστες και μπορεί ο αριθμός επισκεπτών να αυξάνεται αλλά τα εισοδήματα να μειώνονται.
Πέραν τούτου οι Έλληνες δεν ζουν μόνο από τον τουρισμό. Κι εδώ ερχόμαστε στην κύρια άποψη του ζητήματος την οποία ο WM δεν θίγει καν.
3. Για να ζήσει ο ελληνικός και κάθε άλλος λαός χρειάζεται κτίρια, οχήματα, καύσιμα, ρούχα και παπούτσια, τρόφιμα και ποτά και, σε αυξανόμενο βαθμό, φάρμακα.
Όλα αυτά εισάγονται – αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πετρέλαιο, αέρια, μηχανές και σχεδόν όλα τα ανταλλακτικά. Μάλιστα.
Ακόμα και τρόφιμα – κρέατα, σιτηρά, λαχανικά, φρούτα , ως και αμύγδαλα! Η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί. Και ναι, πολλοί θα επιδοθούν σε πρόσθετη καλλιέργεια αλλά οι κουφιοκέφαλοι κυβερνώντες είναι αποδεδειγμένα ανίκανο να σχεδιάσουν τέτοια παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Με την αναπόφευκτη υποτίμηση, που θα είναι τεράστια, αυτά όλα τα αγαθά θα γίνουν και δυσεύρετα και πανάκριβα.
Μα το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο είναι τα φάρμακα. Υπάρχει μια υποτυπώδης εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, μα τα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις εισάγονται και είναι ήδη πανάκριβα. Με την υποτίμηση αυτά θα εκλείψουν!
Μόνο κάποιος βαριά βλαμμένος μπορεί να πιστεύει πως τα τουριστικά εισοδήματα, που έτσι κι αλλιώς περιορίζονται σε ορισμένες ομάδες του λαού, και φόροι από αυτά, θα αρκούν για να αντισταθμίσουν τη νέα, αναπόφευκτη, εκρηκτική ακρίβεια.
Εξίσου σημαντική είναι και η αντίστοιχη μείωση πραγματικών μισθών και συντάξεων με την υποτίμηση. Ένα εισόδημα 1.100 Ευρώ θα μειωθεί περίπου στο μισό! Οπότε τι νόημα έχουν οι ανοησίες που εκστομίζουν Τσίπρας, Βαρουφάκης, Στρατούλης και άλλοι περί μη μειώσεων μισθών και συντάξεων; . . .
4. Αλλά ούτε αυτό το αναφέρει ο ανεκδιήγητος δημοσιογράφος.
Με πελώριο παραλογισμό προτείνει την εξαθλίωση και καταστροφή της Ελλάδας!