από την Μήτις
Ενημερωθήκαμε από όλα τα μέσα τη Δευτέρα 24.11 ότι ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης η υπογραφή υπουργικής απόφασης για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων. Η είδηση αποτελεί ακόμη μία ψευδεπίγραφη επιτυχία της ασθμαίνουσας δημόσιας διοίκησης. Διάβασα το σχετικό άρθρο της Καθημερινής με τον τίτλο «Ελεύθερες… αδείας 897 μεταποιητικές δραστηριότητες» με περισσή ελπίδα ότι πράγματι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα, όπως περιχαρής ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου… Βέβαια, διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του Υπουργού θα πρέπει να προσέξουμε ότι αναφέρεται σε υγιή επιχειρηματικότητα την οποία θα διευκολύνουν… Το πότε είναι μεταγενέστερο ερώτημα.
Δυσκολεύομαι να εντοπίσω αλλαγή. Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει ή να ανανεώσει τη λειτουργία της χρειάζεται ακόμα τον ίδιο αριθμό αδειών, πυροπροστασίας, υγειονομικής καταλληλόλητας κλπ, αν θέλει να λειτουργεί νόμιμα από την πρώτη ημέρα. Και βέβαια αρκετά από αυτά τα δικαιολογητικά σωστά πρέπει να υπάρχουν.
Τι άλλαξε λοιπόν για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης ή για να το θέσω πιο σωστά για την ευκολότερη έκδοση των επιμέρους αδειών;… Τίποτα ουσιαστικό.
Αν κρίνω από τον χρόνο που χρειάστηκε να ανακοινωθεί η υπογραφή της σχετικής απόφασης -7 μήνες μετά τον σχετικό νόμο 4262/2014 και ακόμα δεν την είδαμε υπογεγραμμένη- υποπτεύομαι ότι η δημόσια διοίκηση ακολουθεί με ρυθμό χελώνας τις εξελίξεις. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, που από τις 4.11.2014 λειτουργεί με νέο οργανισμό, οι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμα, σχεδόν ένα μήνα μετά, τοποθετηθεί σε θέσεις εργασίας. Μόνο Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές και Τμηματάρχες έχουν τοποθετηθεί. [Ανάμεσα στους τελευταίους υπάρχουν ακόμα και υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σα να έλειψαν οι επιλογές προσωπικού με υψηλά προσόντα!] Τι μπορούν να κάνουν όλοι αυτοί χωρίς υπαλληλικό προσωπικό;
Επενδυτές που περιμένουν την εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων που τους έχουν εγκριθεί περιμένουν εναγωνίως τις εισηγήσεις… Μάταια προς το παρόν. Επείγουσες μεταρρυθμίσεις όπως ο φορολογικός μηχανισμός, το καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων είναι δύσκολο να προωθηθούν χωρίς ανθρώπους να εργάζονται μεθοδικά, αξιοκρατικά, με κάποια σαφήνεια στα καθήκοντά τους και εν τέλει με την ασφάλεια που παρέχει η εύρυθμη λειτουργία μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας.
Η απλή αναγγελία στην Περιφέρεια που ευαγγελίζονται ως απλούστευση –και ακόμα παραπέρα ως …ελευθερία από τις άδειες- δεν είναι τελικά τόσο απλή αφού όλα τα πιστοποιητικά είναι απαραίτητα σε όποιον επιχειρηματία θέλει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Λοιπές απλουστεύσεις αν έλθουν (πχ Κεντρική Διαδικτυακή Πύλη Οικονομικής Δραστηριότητας) μάλλον θα αργήσουν πολύ.
Το τρένο της πολυπόθητης ανάπτυξης στη χώρα μας έχει ίσως χαθεί, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά γοργά ή έχει ήδη εντρυφήσει στην υιοθέτηση πραγματικά απλουστευμένων διαδικασιών.