Α) Είναι φυσικό η Αυστραλία να έχει απώλειες δημοκρατικότητας, ισότητας, εντιμότητας. Σε αντίθεση με την Νέα Ζηλανδία, η οποία επίσης έχει απώλειες, σε άλλους τομείς. Οι περισσότεροι Αυστραλοί – από αγγλοσαξονική προέλευση – είναι σούπερ πατριώτες και επικρίνουν την Νέα Ζηλανδία που δεν συντάσσεται πλήρως μαζί τους ενάντια στην Κίνα, έστω και αν οι μισές δικές τους εξαγωγές πάνε στην Κίνα! Μα μερικοί αναλυτές προβλέπουν πως η χώρα τους ακολουθεί την Αμερική στην κατρακύλα.
Το κακό ξεκίνησε με την πρώτη επαφή των Βρετανών το 1780. Ανακήρυξαν την ήπειρο «terra nullia» ακατοίκητη γη ενώ ήξεραν πολύ καλά πως υπήρχαν πολλοί γηγενείς κάτοικοι. Αλλά αφού έχαναν τη Βόρειο Αμερική, οι Βρετανοί είχαν σχέδια για την οικονομική εκμετάλλευση της νέας τεράστιας χώρας (Ολλανδοί, Γάλλοι και Σουηδοί δεν προχώρησαν σε εποίκιση) με εποικίσεις πολιτών και στρατόπεδα εγκλείστων καταδίκων. Όχι μόνο δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν μια έντιμη συμφωνία με τους ντόπιους, μα τους εκδίωξαν από τα παραδοσιακά εδάφη τους και θεληματικά τους μόλυναν με αρρώστιες.
Β) Το καθαρά ανήθικο σχέδιο εκμετάλλευσης και η νεότερη προσκόλληση στις ΗΠΑ είναι δύο από τους λόγους που αυξάνεται η διάβρωση. Οι νέοι άποικοι από διάφορες άλλες χώρες είναι πολύ απλά τυχοδιώκτες˙ πάνε στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Αυτό είναι φυσικό μα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια διάθεση προσφοράς για βελτίωση της κοινωνίας και όχι μόνο προσφοράς έναντι αμοιβής.
Γ) Παραθέτω μερικές επισημάνσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς στο Διαδίκτυο Αυστραλοί αναλυτές:
1) Η φορολογία μετατέθηκε σε μεγάλο βαθμό από φόρους επί κερδών και μη-δεδουλευμένων εισοδημάτων σε προσωπικό εισόδημα (= μισθούς κυρίως).
2) Μια αργή μα σίγουρη απώλεια ευνοϊκών συνθηκών εργασίας και εργατικών επιδομάτων.
3) Διάβρωση του συστήματος Δημόσιας Εκπαίδευσης.
4) Απώλεια της δωρεάν Παιδείας.
5) Απώλεια του συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης καθώς γίνεται μίμηση της ακριβής περίθαλψης του αμερικανικού συστήματος.
6) Το παλαιότερο, ανεξάρτητο πολιτικό μοντέλο της Αυστραλίας τροποποιήθηκε ακολουθώντας πάλι το αμερικανικό και το γενικό «πολιτικά ορθό» σύστημα.
7) Ο αυτοματισμός αντικαθιστά όλο και περισσότερο την ανθρώπινη επαφή σε κάθε είδους συναλλαγές – αγοραπωλησίες on line, αυτόματο check in και check out και παρόμοια.
8) Το σύστημα μαθητευόμενων σε τέχνες (κάλφας: apprentice) έχει, όπως και αλλού εξαφανιστεί εντελώς καθώς οι νέοι βγαίνουν από τα ΤΕΙ με πτυχία μα δίχως πραγματική εμπειρία.
9) Οι μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται από συμβόλαια χρονικά και από προσωρινή ή μερική απασχόληση.
10) Η πρακτική κατασκευής φθηνής κατοικίας έχει αντικατασταθεί, όπως αλλού, από επενδυτικές πρακτικές και κερδοσκοπία σε αγοραπωλησίες εδαφών.
11) Οι επιχειρηματικές πρακτικές και οι αναποτελεσματικές, χρονοβόρες λόγω γραφειοκρατίας και δυσκαμψίας κρατικές υπηρεσίες υποστηρίζονται από μια ολιγαρχία ιδιωτικών εταιρειών στα ΜΜΜ, που είναι ολιγοπώλια.
12) Το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει μόνο σε κόστος όχι σε ποιότητα. Τα πάντα έχουν γίνει πανάκριβα.
13) Από το 1990 και δώθε υπάρχει μια ραγδαία μετακίνηση από εμπιστοσύνη και φιλικότητα στις συναλλαγές με καχυποψία και απαιτήσεις εγγυήσεων.
14) Υπάρχει κάποια μέριμνα για τους Αβορίγινες και καλωσόρισμα νέων μεταναστών, καθώς και η ισότητα των φύλων, μα κι αυτά είναι χλιαρά ως κρύα.