1. Ακόμα ένα κομμουνιστικό καθεστώς έδωσε τη θέση του στην καπιταλιστική σοσιαλδημοκρατία: η Κούβα (του Κάστρο).
Ο Κολόμβος αγκυροβόλησε στην Κούβα (Οκτ. 1492) κάνοντας το νησί Ισπανική αποικία. Το 1526 Ισπανοί έφεραν Αφρικανούς σκλάβους. Το 1868 άρχισε ο αγώνας για ανεξαρτησία που απέτυχε, μετά την απελευθέρωση των σκλάβων (1886), μα ξανάρχισε το 1895 και με τη βοήθεια των ΗΠΑ ελευθερώθηκε από τους Ισπανούς (1898) για να γίνει αποικία των Αμερικανών ως το 1902. Το 1952 ο Fulgencio Batista έγινε ο δικτάτορας.
Στα τέλη 1957 και το 1958 έγιναν συνεχείς απεργίες και εξεγέρσεις ανταρτών και φοιτητών, αφού από το 1956 ήρθαν οι Ραούλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα.
Τον Ιανουάριο 1959 ο Μπατίστα έφυγε κι εδραιώθηκε το κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Φιντέλ Κάστρο. Ακολούθησαν χρόνια οικονομικής βάλτωσης με τα ανεξάρτητα Συνδικάτα παράνομα και ανύπαρκτα.
2. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας, η κατάσταση στην Κούβα επιδεινώθηκε, ο κόσμος λιμοκτονούσε καθώς δεν ερχόταν βοήθεια από πουθενά και ο Φιντέλ Κάστρο αναγκάστηκε να επιτρέψει ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μα καθώς η σιδερένια λαβή του ΚΚ και των Κάστρο δεν χαλάρωσε, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν αισθητά ως το 2014.
Στο 2006 ο Ραούλ ανέλαβε την προεδρεία, καθώς ο Φιντέλ ήταν πια άρρωστος αθεράπευτα και παραιτήθηκε το 2008. Στις 24/2/08 ο Ραούλ εκλέχθηκε από την Εθνοσυνέλευση (=ΚΚ).
Έγιναν μερικές φιλελεύθερες κινήσεις τα επόμενα έτη και το 2014 επανήλθαν οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ του Ομπάμα. Δυο έτη αργότερα πέθανε ο Φιντέλ. 25/11/16.
Στις 19/3/18 εξελέγη νέος ηγέτης, ο Miguel Diaz-Canel. Έτσι έπαψε ο έλεγχος της Κούβας από τους Κάστρο για 60 χρόνια!
3. Το 1999 το κατά Κεφαλήν εισόδημα ήταν $ 2.000. Το 2010 έγινε σχεδόν $ 10.000 για να ανέβει μετά στις $ 12.000.
Στις 24/2/19 ένα δημοψήφισμα έδειξε πως ο λαός (ψήφισαν 90%) ήθελε νέο, πιο φιλελεύθερο Σύνταγμα. Από το σύνολο των ψηφοφόρων το 90,6% ψήφισε υπέρ της αλλαγής και μόλις 9,4% ενάντια.
Μερικές από τις αλλαγές:
α) Η αποδοχή ιδιωτικής περιουσίας και η δημιουργία ελεύθερης αγοράς.
β) Η αποδοχή ξένων επενδύσεων.
γ) Η επανίδρυση των θέσεων Προέδρου κα Πρωθυπουργού ως θέσεις ξεχωριστές από την προεδρεία του Συμβουλίου του Κράτους.
δ) Περιορισμός στη θητεία του Προέδρου για 2 πενταετίες μόνο.
ε) Αποκλεισμός κάθε διάκρισης φύλου, εθνικής προέλευσης , σεξουαλικής τάσης ή όποιας φυσικής ανικανότητας.
ζ) Στη δικονομία η επαναφορά της αθωότητας έως αποδείξεως αντιθέτου.
4. Για πρώτη φορά υπήρξαν ελεύθερες εκλογές, καθώς η χώρα ανάπνεε λυτρωμένη από την 60χρονη ασφυκτική λαβή των Κάστρο και του κομμουνισμού τους.
Ο λαός της Κούβας έδειξε πως δεν ήθελε τον κομμουνισμό.
Οι δυο πρώτες αλλαγές είναι οι πιο σημαντικές, καθώς φέρνουν ένα οικονομικό φιλελεύθερο καθεστώς με νέες επενδύσεις, ιδιωτικές και ξένες με ελεύθερες συναλλαγές και ιδιωτική περιουσία, καθώς επιχειρηματίες και εργαζόμενοι κρατούν τις αμοιβές τους.
Από τον Απρίλιο 2019 η Κούβα είναι πια τόσο κομμουνιστική, όσο η Βόρειος Κορέα είναι φιλελεύθερη.
Γι’ αυτό ίσως και ο Τραμπ αποφάσισε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις πάλι με την Κούβα!
Η δικαιοσύνη όμως την οποία, όπως κάθε άλλος λαός και η Κούβα επιθυμεί, θα διαφεύγει, διότι το κράτος εκπροσωπώντας το Έθνος ή την κοινωνία όλη, δεν θα εισπράττει την έγγειο πρόσοδο, όπως θα έπρεπε.
Έτσι και η Κούβα θα εισέλθει στον τρελό χορό ανάπτυξης και ύφεσης όπως όλες οι χώρες με τη σοσιαλδημοκρατική οικονομία – και δίχως Γεωφορολόγηση.