Δ186: Αποικίες που ξεπέρασαν τους δυνάστες τους

Δ186: Αποικίες που ξεπέρασαν τους δυνάστες τους

- in Διεθνή
0

1. Η πρώτη χώρα που ως πρώην αποικία έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την αποικιοκρατική δύναμη, που ήταν η Βρετανία, είναι η Αμερική, οι ΗΠΑ. Αυτή ανεξαρτητοποιήθηκε με τον επαναστατικό της πόλεμο το 1875, έχασε έναν άλλο πόλεμο με τη Βρετανία το 1812, υπέστη έναν άγριο, αιματηρότατο Εμφύλιο 1861 -65 και σήμερα είναι η πρώτη και μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη σε οικονομική και στρατιωτική ισχύ.

Οι δύο χώρες έχουν στενότατες σχέσεις αλλά η Βρετανία δεν μπορεί να συγκριθεί πλέον μαζί με τις ΗΠΑ (ή την Κίνα).

Η άλλη πρώην βρετανική αποικία που ανέρχεται ως υπολογίσιμη δύναμη είναι η Ινδία. Μα είναι ακόμα μία τριτοκοσμική χώρα παρότι έγινε ανεξάρτητη το 1947. Πάσχει από απίστευτη διαφθορά και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι σκανδαλώδες. Με 1,3 δις έχει εικοσαπλάσιο πληθυσμό της Βρετανίας. Έχει μεγάλο στρατό μα η πολεμική αποτελεσματικότητά του παραμένει αναπόδεικτη. Πάνω από 10% των κατοικιών ακόμα και σε ορισμένες πόλεις δεν έχουν σύγχρονη τουαλέτα. Η παιδεία σε πολλά μέρη είναι πλημμελέστατη όπως και η υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ένα 35% γυναικών και 20% αντρών είναι αναλφάβητοι!

Έχει τεράστιες δυνατότητες μα και τεράστια προβλήματα φτώχειας.

2. Στη νοτιοανατολική Ασία μία άλλη δύναμη που αναπτύσσεται ραγδαία είναι η Ινδονησία με τα πολλά νησιά της, που κάποτε ανήκε στην Ολλανδία. Το ΑΕΠ της Ινδονησίας είναι αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο της Ολλανδίας και ως στρατιωτική δύναμη είναι πιο ισχυρή από τις περισσότερες χώρες της περιοχής εκτός της Ινδίας και του Πακιστάν. Αναπτύσσεται ραγδαία, με τρόπο που η Ολλανδία, όπως άλλες χώρες της ΕΕ, δεν μπορούν πλέον και μένουν στάσιμες.

3. Στην αμερικανική ήπειρο υπάρχουν δύο παραδείγματα.

Το πρώτο και πιο καθαρό παράδειγμα είναι η Βραζιλία που έχει αφήσει πολύ πίσω τους πρώην δυνάστες της, τους Πορτογάλους. Η δύναμη και επιρροή της είναι πολύ ανώτερη της Ευρωπαϊκής χώρας που, σαν την Ολλανδία, δείχνει αδυναμία σοβαρής ανάπτυξης. Έχει 90 φορές την εδαφική έκταση, 20 φορές τον πληθυσμό και 10 φορές το ΑΕΠ της Πορτογαλίας.

Η δεύτερη χώρα είναι το Μεξικό, ισχυρότερη της Ισπανίας που κάποτε τη διοικούσε. Έχει πολύ μεγαλύτερη εδαφική έκταση και περίπου τριπλάσιο πληθυσμό. Αλλά, και είναι μεγάλο το «αλλά», με τη διαφθορά και την εγκληματικότητα σε υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να συγκριθεί καθόλου με την Ισπανία. Οικονομικά αναπτύσσεται πιο γρήγορα κι έχει μεγαλύτερους φυσικούς πόρους. Μα ο στρατός της είναι χαμηλής ποιότητας κι αν δεν μειωθεί το έγκλημα και η πολιτική διαφθορά η ανάπτυξη μάλλον θα ανακοπεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *