1. Η ονομασία «Ιράν» έχει συνάφεια με τη βεδική λέξη arya «ευγενής, άριστος, πιστός» και τις ελληνικές «άριστος, αρετή, αρείων». Οι Ιρανοί έφυγαν από τη χώρα των Επτά Ποταμών (στη σημερινή βορειοδυτική Ινδία και το Πακιστάν) και κατοίκησαν στη χώρα που ονομάστηκε Ιράν και Περσία.
2. Στο Ιράν αναπτύχθηκε η μονοθεϊστική θρησκεία του Ζαρατούστρα (ή Ζωροάστρα) και αυτή υπάρχει και σήμερα στη χώρα μα ως δεύτερη και καταπιεσμένη. Υπάρχει επίσης στη δυτική Ινδία, στη Βομβάη (Μουμπάη).
3. Η πόλη Σούσα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με ιστορία 6.000 ετών.
4. Η Tabriz ήταν η πρωτεύουσα του Μογγολικού χανάτου τον 13ο αιώνα ΚΕ και έγινε μεγάλος εμπορικός σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού.
5. Η Τεχεράνη, σημερινή πρωτεύουσα, είναι η μεγαλύτερη πόλη μετά την Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη), Τουρκία, στη Δυτική Ασία.
6. Στην Τεχεράνη βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες μόνιμες λαϊκές αγορές (Μεγάλο Παζάρι Τεχεράνης). Λειτουργεί εδώ και 200 χρόνια και εκτείνεται σε 10 χιλιόμετρα από λαβυρίνθινα σοκάκια με μικρομάγαζα και πάγκους.
7. Στην ιερή για τους Ισλαμιστές πόλη Qom βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, το al Qarawiyyin, που ιδρύθηκε το 859 ΚΕ.
8. Η αρχαία πόλη Yazd στο κεντρικό Ιράν έχει μοναδικούς «πύργους ανέμου» – που δροσίζουν την πόλη.
9. Το Isfahan ήταν κάποτε μεγάλο κέντρο πολιτισμού και πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Safavid.
10. Το Ιράν έχει μεγάλη παράδοση ποίησης (και λογοτεχνίας) με ονόματα όπως τον Hafez, Saadi και Rumi, που είναι γνωστά παγκοσμίως.
11. Παρά τις μεγάλες εκτάσεις ερήμου, η χώρα έχει 7.000 είδη φυτών πολλά από τα οποία είναι ενδημικά.
12. Η ιρανική μαγειρική έχει μεγάλη ποικιλία και κάθε επαρχία έχει τις δικές της ειδικότητες – όπως η Gilan στο βορρά με την ιδιαίτερη αρωματική της κουζίνα.
13. Στα βουνά Alborz και Zagros ζουν οι περισσότερες λεοπαρδάλεις τους κόσμου. Αλλά το είδος αυτό της Ιρανικής λεοπάρδαλης απειλείται με εξαφάνιση.
14. Περισσότερες γυναίκες σπουδάζουν στα πανεπιστήμια από ότι άντρες και ιδίως στον τομέα μηχανικών.
15. Όλο και περισσότεροι Ιρανοί, άντρες και γυναίκες και κυρίως νέοι, φαίνεται πως εγκαταλείπουν το Ισλάμ και τα τζαμιά μένουν άδεια.
16. Σήμερα υπάρχει μεγάλη καταπίεση των γυναικών υπό το θεοκρατικό καθεστώς των ισλαμιστών μουλάδων – με πετροβολισμό και απαγχόνιση σε δημόσια θέα. Επίσης κόψιμο χεριών και μαστίγωμα για ορισμένες παραβάσεις.
17. Το θεοκρατικό καθεστώς επιβλήθηκε με επανάσταση και την ανατροπή της τυραννικής δικτατορική κυβέρνησης Σάχη (1979) η οποία ανήλθε στην εξουσία με την εκδίωξη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Mossadegh – με την επέμβαση των Αμερικάνων το 1953. Το τωρινό θεοκρατικό καθεστώς χρηματοδοτεί πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως Χαμάς, Χούθι κ.λπ.