Οι Πολωνοί αντιλαμβάνονται όλους τους κινδύνους και θωρακίζονται. Ομοίως οι τρεις λαοί των Βαλτικών χωρών και η Φινλανδία.
Πολύ ορθά ο Βασίλης Νέδος επισημαίνει τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ με την προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ και τη δεδηλωμένη αντι-ευρωπαϊκή και αντι-νατοϊκή πολιτική του στο “Προεόρτια ευρωπαϊκής διάλυσης”, Καθημερινή, 19/11/24. Χρησιμοποιεί το παράδειγμα της εισβολής του Σαχ Αφσάρ στην αυτοκρατορία των Μούγκαλ (απόγονοι Μογγόλων) στην Ινδία και την κατάληψη του Δελχί. Με τη συνακόλουθη κατάρρευσή της στα μέσα του 18ου αιώνα, οι Βρετανοί (the East India Company) βρήκαν την ευκαιρία να εδραιώσουν τη δική τους παρουσία και να κάνουν την Ινδία “το διαμάντι” της αυτοκρατορίας τους.
“Η απειλή“, γράφει, “που συνιστά για την Ευρώπη η πιθανή απόσυρση ή δραστική μείωση των εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι ένα τέτοιο πιθανό γεγονός που θα οδηγήσει σε περιφερειοποίηση των διαφόρων κέντρων βάρους της Ε.Ε. και εντέλει απίσχνανση του όποιου “ομοσπονδιακού” κεκτημένου.”
Και συνεχίζει: Η Ε.Ε. ή η Ευρώπη έχει τέσσερα πολύ βασικά ελλείμματα.
Πρώτον, η οικονομία της δεν είναι ανταγωνιστική στο παγκόσμιο επίπεδο της τεχνολογίας, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της είναι σε σημαντικό βαθμό παρωχημένη. Οι καινοτομίες φύονται αλλού και εισάγονται. Δεύτερον, αντιμετωπίζει μια δημογραφική συρρίκνωση, η οποία παρατηρείται βέβαια και αλλού στον κόσμο, ωστόσο στην Ευρώπη είναι πιο οξεία. Τρίτον, επικρατεί μια ιδεολογική σύγχυση η οποία οφείλεται στην αδράνεια που ακολούθησε τη γεωπολιτική επικράτηση της Δύσης για σχεδόν 30 χρόνια και οδήγησε σε θεωρίες τύπου τέλους της ιστορίας κι επ’ άπειρον ευημερίας και κατίσχυσης του δυτικού προτύπου. Το τέταρτο έλλειμμα είναι περισσότερο φιλοσοφικό. Για δεκαετίες οι δυτικές ελίτ έβλεπαν τον πόλεμο ως κάτι που διεξάγεται σε τόπους μακρινούς. Η υπεράσπιση εθνικού εδάφους ήταν κάτι απόμακρο, αισθητό μόνο στην περιφέρεια της Ευρώπης, για λόγους ιστορικούς.
Αναμφίβολα, ισχύουν σε κάποιο βαθμό και τα 4 “ελλείμματα”. Άλλος αναλυτής ενδεχομένως θα υποδείξει πρόσθετα τέτοια.
Μα κάποιοι ήδη έχουν τονίσει το γεγονός πως και να χαθεί η Αμερικανική ομπρέλα προστασίας, η ΕΕ δεν θ’ απειληθεί στρατιωτικά από καμιά άλλη δύναμη. Οι ΗΠΑ έλεγαν στην Ευρώπη να μην αγοράζει πετρέλαιο και γκάζι από την Ρωσία για πολλά έτη. Πάντα ενδιαφέρονταν πρώτιστα για τα δικά τους συμφέροντα κι έτσι προωθούσαν ύπουλα ή ανοιχτά ρήξη με την Ρωσία σύντομα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ακόμα και η επέκταση του ΝΑΤΟ αποσκοπουσε στην περικύκλωση της Ρωσίας και όχι την εδραίωση ασφάλειας στην Ευρώπη. Τους είδαμε να εγκαταλείπουν ξεδιάντροπα το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν όταν πια τους ήταν ασύμφορο. Και αφού ώθησαν τους Ουκρανούς να παραδώσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιό το 1994, εγγυώμενοι μαζί με τους εξαδέλφους Βρετανούς και τους Ρώσους την ασφάλεια των ουκρανικών συνόρων, όταν η Ρωσία αθέτησε τη δική της υπόσχεση και εισέβαλε στρατιωτικά το 2014 και το 2022 και οι δυο δήθεν φιλελεύθεροι, δήθεν Δημοκρατικοί μα δειλοί πρόεδροι, Ομπάμα, και Μπάιντεν, έκαναν την πάπια – για να μη σταλούν ή/και διακινδυνεύσουν Αμερικανοί!
Μπορεί η απόσυρση της αμερικανικής ομπρέλας προστασίας να οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη διάλυση της ΕΕ, ή στην αποτίναξη του παραλυτικού εφησυχασμού, όπως σχετικά με τους ισλαμιστές μετανάστες οι οποίοι δείχνουν πλέον ανοιχτά τις προθέσεις τους να ισλαμοποιήσουν τις χώρες που ανέμελα και βλακωδώς (και αρχικά όχι δίχως κάποια συμφεροντολογία για τα φτηνά εργατικά χέρια) τους δίνουν άσυλο.
Κάποιος Νίκος Κ. σχολιάζοντας το κείμενο του Νέδου, πήγε πάρα πέρα: “Λείπει από αυτές τις αναλύσεις το βασικό υπόβαθρο, η πηγή, των κακοδαιμονιών, που δεν είναι γεωπολιτικά επεισόδια (όπως π.χ. η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραντζ τηςΑυστρίας και της συζύγου του Σοφίας 28/6/1014), μα ψυχολογικές διαθέσεις. Η δολοφονία έδωσε την αφορμή. Τα αίτια ήταν βλέψεις άγνοιας, αλαζονείας και απληστίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα στις υπερδυνάμεις, τις τριβές και τα παιχνίδια τους.
Στην ΕΕ έχουμε φανφαρόνους, εγωιστές, δειλούς ηγέτες, που εκλέγονται όχι βάσει σταθερών αρχών μα μικροπολιτικών υπολογισμών από λαούς τυφλωμένους σε άγνοια, αλαζονεία και απληστία. Είτε φύγουν οι Αμερικανοί, είτε μείνουν, θα έχουμε, ως δήθεν “ΕΕ” (η “‘Ενωση“ δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά), το μέλλον που όντως μας αρμόζει….
Θα προσθέσω πως τα αίτια για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ΕΕ δεν είναι ούτε η συμπεριφορά της Αμερικής, ούτε κάποιος συμμαχικός άξονας Ρωσίας, Κίνας και όμοιων δικτατοριών, μα οι ιδέες και διαθέσεις στους λαούς της Ευρώπης. Οι Πολωνοί αντιλαμβάνονται όλους τους κινδύνους και θωρακίζονται. Ομοίως οι τρεις λαοί των Βαλτικών χωρών και η Φινλανδία. Ίσως και οι Νορβηγοί και Σουηδοί. Οι άλλοι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των δειλών ηγετών τους, έντονα προσκολλημένοι στον εθνικισμό τους, συγχυσμένοι και διχασμένοι εσωτερικά, ονειρεύονται και υπνοβατούν.