είναι πολύ φθηνότερο, πιο αποτελεσματικό και καλύτερης ποιότητας από ό,τι για την ώρα παράγεται στη Δύση
Κάθε λίγες δεκαετίες κάποια νέα ανακάλυψη/εφεύρεση εμφανίζεται στο διεθνές σκηνικό, σαν γόησσα σε σαλόνι, για να προσελκύσει την προσοχή και να ανατρέψει το στάτους κβο. Στη δεκαετία 1950 ήταν το ρωσικό ΣΠΟΥΤΝΙΚ που κατέλαβε τους Δυτικούς εξαπίνης. Το 1990 ήταν το Διαδίκτυο που διαδέχτηκε το κινητό της δεκαετίας 1980.
Τώρα, το 2025 εμφανίστηκε μαγικά το κινεζικό DeepSeek!
Αυτό είναι όντως επαναστατικό διότι ξεπερνά τα συστήματα Ανοιχτής Τεχνικής Νοημοσύνης της Δύσης. Γράφει ο Θ. Γεωργακόπουλος (Καθημερινή 30/1/25):
Θα ξεπεράσουν οι Κινέζοι τους Αμερικανούς και στο πεδίο της ΑΙ, όπως τους ξεπέρασαν στα φωτοβολταϊκά, τις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Και τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία, την ώρα που έχουν επενδυθεί ιλιγγιώδη ποσά με την προοπτική και την προσδοκία γιγάντιων κερδών από τον κλάδο αυτό σε κάποιο ασαφές σημείο στο μέλλον; Θα σκάσει κι αυτή η αγορά, ως φούσκα;….
Όλες οι εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα ΑΙ στις ΗΠΑ και οι περισσότερες στον κόσμο χρησιμοποιούν τους ειδικούς επεξεργαστές της αμερικανικής εταιρείας Nvidia γι’ αυτήν τη δουλειά, που είναι με διαφορά οι καλύτεροι στον κόσμο – και χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες από δαύτους. Όσο περισσότερους, τόσο το καλύτερο. Στο προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει ασφυκτικούς περιορισμούς για το πόσους και τι είδους αμερικανικούς επεξεργαστές μπορούν να εισάγουν ξένες – και, κυρίως, κινεζικές– εταιρείες, αλλά και μέτρα για το τι είδους μηχανήματα που κατασκευάζουν τσιπ μπορούν να εισάγουν (ώστε να μην μπορούν εύκολα να φτιάξουν δικά τους εξελιγμένα τσιπ). Ο στόχος ήταν να εμποδίσουν τη γρήγορη ανάπτυξη κινεζικών εργαλείων ΑΙ εφάμιλλων των αμερικανικών. Και τα κατάφεραν ως τώρα οι αμερικανικές εταιρείες (Google, Open AI, Anthropic κ.λπ.), με πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια, είτε δικά τους είτε από επενδυτικά funds….
[Η] Κίνα έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα και για άλλους λόγους. Η Κίνα δεν είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν έχει καν ανοιχτό ίντερνετ αφού οι περισσότερες αμερικανικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι απαγορευμένες εκεί. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει έτσι απλά ένα chatbot στην Κίνα για να το ρωτάει ο κόσμος ό,τι θέλει. Αμέσως το Κομμουνιστικό Κόμμα έθεσε ασφυκτικά πλαίσια και κανόνες για το τι μπορούν να βγάλουν ως αποτελέσματα αυτά τα εργαλεία, και περιορισμούς στα υλικά με τα οποία μπορούν να εκπαιδευτούν. Υποτίθεται ότι αυτό, μαζί με τους περιορισμούς στο hardware, θα καθυστερούσε την ανάπτυξη των κινεζικών LLM απέναντι στα αμερικανικά, τα οποία εκπαιδεύονταν ανεξέλεγκτα στα πάντα, και τα οποία δοκιμάζονται λίγο πολύ ελεύθερα από όλο τον κόσμο εδώ και δύο χρόνια. Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς έτσι….
Τι κάνει το DeepSeek τόσο σπουδαίο;
Πρώτον, είναι πολύ φθηνότερο, πιο αποτελεσματικό και καλύτερης ποιότητας απ’ ό,τι για την ώρα παράγεται στη Δύση. Αυτό το μοντέλο κόστισε να κατασκευαστεί μόνο $6 εκμ. ενώ η Ανοιχτή ΤΝ χρειάστηκε για το περυσινό έτος μόνο $3 δις. Και άλλα $13 δις. για να παραμένει λειτουργική! Όχι μόνο η κατασκευή του ήταν πολύ φθηνότερη μα η διατήρηση σε λειτουργία είναι φθηνότερη κατά 95%. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το DeepSeek δωρεάν.
Επιπλέον σε διάφορες δοκιμές από τρίτους το DeepSeek ξεπέρασε αισθητά σε αποδοτικότητα κάθε μοντέλο της Ανοιχτής ΤΝ. Και μόλις έγινε γνωστό, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τέτοιων εταιρειών έχασε $1 τρις! Έτσι φάνηκε η σάπια ιδεολογία αισχροκέρδιας στην αμερικανική βιομηχανία ΤΝ.
Πώς το κατόρθωσαν αυτό οι Κινέζοι; Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για το μέλλον της ΤΝ κι, εξίσου σημαντικό, για την αμερικανική παραγωγή μοντέλων ΤΝ;
Για μας τους απλούς θνητούς είναι ευπρόσδεκτη ευκαιρία η DeepSeek. Για τους Αμερικανούς – ή θα βουλιάξουν ή θα αρχίσουν να επανεξετάζουν το “αμερικανικό όνειρο” που είναι σάπιο σε κάθε άποψή.