51. Διεθνή: Αυστραλία – Δυτική Περιοχή

51. Διεθνή: Αυστραλία – Δυτική Περιοχή

- in Διεθνή
0

Η Δυτική Αυστραλία (=ΔΑ) με πρωτεύουσα την Perth είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη από την Ανατολική. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο κλίμα και το άγονο έδαφος που δεν ευνοεί αγροτοκτηνοτροφία και το γεγονός πως οι Βρετανοί πρώτοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στα νοτιοανατολικά και στην ανατολική περιοχή. Εδώ η βροχόπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη και τα εδάφη πολύ πιο εύφορα. Ο πληθυσμός επίσης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην Δυτική Περιοχή, εκτός από την Περθ (πληθυσμός 2,06 εκμ. 2018), άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Burnbury (πληθυσμός 71.000) και Geraldton (πληθυσμός 32.000). Παρότι τεράστια σε γεωγραφική έκταση, η ΔΑ έχει σχετικά μικρό πληθυσμό (σύνολο 2,6 εκμ.!) που ζει εκτός από την Περθ σε σχετικά μικρές κοινότητες.

Αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια ένα κίνημα στη ΔΑ που αυξάνεται και ζητάει ανεξαρτησία από τη μεγάλη Αυστραλία. Η ΔΑ ήταν πριν το 1901 ανεξάρτητη και μόνο τότε προσαρτήθηκε στη μεγάλη Αυστραλία. Το 1933 με δημοψήφισμα το 66% των ψηφοφόρων στη ΔΑ ψήφισαν ανεξαρτησία μα το Βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα!

Οι Δυτικοαυστραλοί ισχυρίζονται πως δεν είναι ακριβώς Αυστραλοί. Νιώθουν πως καταπιέζονται από την κυβέρνηση στην Καμπέρα, παρότι έχουν κάποιο βαθμό αυτονομίας όπως άλλες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτονομία (σχεδόν ανεξαρτησία) από τις άλλες Πολιτείες.

Αλλά το Σεπτέμβριο 2017 η κίνηση για ανεξαρτησία πήρε νέα μορφή όταν το Κόμμα Φιλελευθέρων πρότεινε την ίδρυση μιας επιτροπής να εξετάσει τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης της ΔΑ, μέσα στην Κοινοπολιτεία όμως.

Τα παράπονα των Δυτικοαυστραλών επικεντρώνονται, όπως σχεδόν παντού στον κόσμο, στο γεγονός ότι ενώ δεν έχουν εύφορα εδάφη για αγροτοκτηνοτροφία, έχουν μεγάλες ποσότητες ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος – κάρβουνο, σίδηρο και άλλα. Αν η κεντρική κυβέρνηση έχανε αυτές τις πρώτες ύλες η οικονομία θα δεχόταν ένα πολύ ισχυρό χτύπημα και θα αναγκαζόταν να πληρώνει τεράστια ποσά για να τις αποκτήσει.

Στην πραγματικότητα η ΔΑ παρέχει το 35% των εξαγωγών της χώρας αλλά τα περισσότερα έσοδα μένουν στην Καμπέρα για τις οικονομικές πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης.

Ενώ ο πληθυσμός της ΔΑ είναι 10% του συνόλου, πληρώνει πάνω από 10% των φόρων κατανάλωσης μα δέχεται πίσω ως χρηματική κατανομή μόλις 6% και τώρα πάει να πέσει στο 5%!

Έτσι οι Δυτικοαυστραλοί νιώθουν πως η Καμπέρα τους εκμεταλλεύεται. Θα μπορούσαν μόνοι τους να δουλεύουν τα ορυχεία και τα λιμάνια τους και να εμπορεύονται τις πρώτες ύλες και τα άλλα προϊόντα τους με μεγαλύτερα κέρδη χωρίς να πληρώνουν φόρους στην Καμπέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *