Νέες “εκρήξεις” στην Κριμαία μετά τις “εκρήξεις” στην αεροπορική βάση Σάκι στη νοτιοανατολική περιοχή (9/8). Στις 16/8 δυο ακόμα βάσεις χτυπήθηκαν. Το Υπ. Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση κοντά στο χωριό Maiske στην περιοχή Djhankoi (βόρεια). Επίσης στο χωριό Hvardiiske (κεντρικά).
Φωτιά ξέσπασε στη ναυαρχίδα Μοσκβά (μετά από τους δυο πυραύλους “Ποσειδών” των Ουκρανών!). Το ίδιο και στη βάση Σάκι. Το ίδιο τώρα. Φαίνεται πως έχει γίνει ολέθρια συνήθεια στους Ρώσους να καπνίζουν κοντά σε εύφλεκτα πυρομαχικά!
Και οι Ρώσοι που παραθέριζαν στην Κριμαία άρχισαν να φεύγουν μαζικά ενώ άλλοι έτρεξαν σε υπόγεια.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων στην πρώην Ουκρανική και νυν Ρωσική κατεχόμενη Κριμαία πως οι κάτοικοι στη χερσόνησο δεν υπόκεινται σε κίνδυνο από τον πόλεμο, μεγάλες ουρές από αμάξια συνωστίζονται στη γέφυρα που οδηγεί προς τη Ρωσία. Δεν ξέρουν αν είναι ουκρανικοί πύραυλοι, εκρήξεις από ατύχημα ή δολιοφθορές από Ουκρανούς σαμποτέρ. Οι Ρώσοι λένε πως κατέρριψαν ένα ντρόουν! Τόσο μπαααμ;!!!
Και το Κρεμλίνο έκλεισε τη Γέφυρα της Κριμαίας για να μη φεύγουν οι Ρώσοι (17/8/22)!
Πάντως ο πόλεμος ήρθε βροντερά και στην Κριμαία.
Από το 2014 η χερσόνησος καταλήφθηκε στρατιωτικά μα σχεδόν αναίμακτα από τους Ρώσους. Επί 60 χρόνια ανήκε στην Ουκρανία αφότου το 1954 ο Χρουστσόφ την έδωσε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι τη θεωρούν ρωσική επαρχία (κυρίως λόγω της Σεβαστούπολης που ήταν και είναι η μεγάλη ναυτική βάση τους στη Μαύρη Θάλασσα).
Αλλά ας σημειωθεί πως η Κριμαία δεν ενώνεται εδαφικά με τη Ρωσία και υδροδοτείται από την Ουκρανία. Ας σημειωθεί επίσης πως παρότι πριν το 1954 ανήκε στην ΕΣΣΔ και νωρίτερα στη Ρωσική Αυτοκρατορία, παλαιότερα ανήκε στην Ουκρανία κι έγινε ρωσική περιοχή με στρατιωτική κατάκτηση. Πέρασε στη ρωσική κυριαρχία το 1783, μα και το 1917 ήταν περιοχή της ανεξάρτητης Ουκρανίας, την οποία κατέλαβε ο Κόκκινος Στρατός, το 1921.
Σε μια παλαιότερη περίοδο ανήκε στη Χρυσή Ορδή των Μογγόλων και πολύ παλαιότερα, προτού καν υπάρξει το Δουκάτο της Μόσχας ή το Ρους του Κιέβου, η Κριμαία ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Μετά την κατάληψή της το 2014, παρά την αναγνώριση της Ουκρανικής κυριαρχίας από την ίδια τη Ρωσία το 1994, οι Ρώσοι εκδίωξαν όσους ουκρανόφωνους μπορούσαν κι έφεραν νέους Ρώσους αποίκους στη θέση τους. Είναι σχεδόν βέβαιο τώρα πως οι περισσότεροι κάτοικοι (ίσως 75%) είναι ρωσόφωνοι ρωσόφιλοι και θέλουν να μείνουν στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και όχι με το “έτσι θέλω” του Πούτιν και των Ρώσων εθνικιστών φασιστών.