E1537: Boris Bondarev

E1537: Boris Bondarev

Ο Μποντάρεφ ήταν ανωτέρου επιπέδου διπλωμάτης καριέρας στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Γεννήθηκε το 1980 ή 1981 και από 2002 εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα ως σύμβουλος στο θέμα μη-εξάπλωσης πυρηνικών όπλων. Το 2019 διορίστηκε σύμβουλος στη Ρωσική Αποστολή στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (και άλλων διεθνών οργανισμών) στη Γενεύη.

Ο Μποντάρεφ εναντιώθηκε από την αρχή στην εισβολή και στις 23 Μαΐου παραιτήθηκε από τη θέση του και το διπλωματικό σώμα. Παραθέτω τη Δήλωσή του δημοσιευμένη στο διαδίκτυο στα Αγγλικά.

– Το όνομά μου είναι Boris Bondarev κι εργάζομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ως σύμβουλος στη Ρωσική Αποστολή στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ελβετία.

– Στα 20 έτη της διπλωματικής μου καριέρας, είδα διαφορετικές πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής μα ποτέ δεν ένιωσα τόση ντροπή για τη χώρα μου όση στις 24 Φεβρουαρίου αυτού του έτους. Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας και, στην πραγματικότητα, εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου δεν είναι έγκλημα μόνο κατά της Ουκρανίας μα επίσης, ίσως, ακόμα πιο σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, καθώς με ένα θρασύ γράμμα Ζ έσβησε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ελεύθερη ακμάζουσα κοινωνία στη χώρα μας.

– Αυτοί που σχεδίασαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα – να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα, να ζουν σε πομπώδη άνοστα παλάτια, να πλέουν σε γιοτ που έχουν συγκρίσιμο μέγεθος και κόστος όπως το σύνολο ρωσικό ναυτικό και να απολαμβάνουν απεριόριστη δύναμη και πλήρη ασυδοσία. Για να το επιτύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειάζεται. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει για το σχέδιο αυτό.

– Λυπάμαι που ομολογώ πως, αυτά όλα τα 20 έτη, το επίπεδο ψεύδους κι αντιεπαγγελματισμού στην εργασία του Υπουργείου Εξωτερικών ανέβαινε συνεχώς. Μα τα τελευταία χρόνια έγινε απλά καταστροφικό. Αντί για απροκατάληπτη πληροφόρηση, αμερόληπτη ανάλυση και σοβαρές προβλέψεις, γεμίσαμε κλισέ προπαγάνδας του ύφους των σοβιετικών εφημερίδων της δεκαετίας 1930. Οικοδομήθηκε ένα σύστημα που εξαπατά τον εαυτό του.

– Ο υπουργός Λαβρόφ είναι καλό παράδειγμα του ξεπεσμού του συστήματος αυτού. Σε 18 έτη ξέπεσε από έναν επαγγελματία, έναν μορφωμένο διανοούμενο, τον οποίο οι συνάδελφοί του είχαν σε μεγάλη εκτίμηση, σε ένα πρόσωπο που συνεχώς κάνει αντιφατικές δηλώσεις κι απειλεί τον κόσμο (και τη Ρωσία) με πυρηνικά όπλα.

– Σήμερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν ασχολείται με διπλωματία. Ασχολείται με πολεμοκαπηλεία, ψεύδη και μίσος. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολίγων, των ολίγων εκείνων που προωθούν σε μεγαλύτερη απομόνωση και κατάπτωση τη χώρα μου. Η Ρωσία δεν έχει πλέον συμμάχους και δεν φταίει κανείς παρά μόνο η ασυλλόγιστη και κακοσχεδιασμένη πολιτική.

– Μελέτησα για να γίνω διπλωμάτης και είμαι διπλωμάτης επί 20 έτη. Το Υπουργείο Εξωτερικών έγινε η κατοικία και η οικογένειά μου. Μα δεν μπορώ πλέον να συμμετέχω σε αυτήν την αιματηρή, ανόητη κι εντελώς αχρείαστη καταισχύνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *