Πολλοί ξένοι αναλυτές κάποιας σοβαρότητας βλέπουν τη Ρωσία να τρεκλίζει στο χείλος της αβύσσου διάλυσης. Δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία – κόστος σε υλικούς πόρους, σε χρήμα και σε ανθρώπους. Αυτό δεν νοιάζει τον Πούτιν και την αυλή του καθόλου.
Καθώς κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα άλλα καύσιμα χάνει περίπου το 60% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Καμιά χώρα δεν αντέχει τέτοια απώλεια. Ναι, η Ευρώπη θα πονέσει μα η Ρωσία θα πονέσει περισσότερο.
Ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία ούτε άλλες χώρες μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως ή έστω σε κάποιο υπολογίσιμο επίπεδο την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο μεγάλες χώρες έχουν γεμίσει σχεδόν τις αποθήκες τους. Δεν θα συνεχίσουν να αγοράζουν καύσιμα από τη Ρωσία όσο φθηνά και αν τα προσφέρει.
Ναι, υπάρχει γεωπολιτικό κίνητρο όπως ομολόγησαν μερικοί Ρώσοι αξιωματούχοι, άθελά τους. Μα ναι, υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα, όπως δηλώνει ο Πεσκόφ του Κρεμλίνου. Οι κυρώσεις αρχίζουν να πλήττουν τις υποδομές και την τεχνολογία. Οι Ρώσοι δεν μπορούν να επισκευάσουν το τεράστιο σύστημα μεταφοράς αερίου στην ΕΕ από τη Σιβηρία. Και άλλες χώρες στην Ασία δεν έχουν τις υποδομές για να αντικαταστήσουν την ΕΕ.
Ήταν μια τεράστια, καταστροφική γκάφα ενός 70άρη πρώην καρεκλοκένταυρου κατασκόπου που δεν έχει ιδέα από τεχνολογία, διοίκηση, χρηματοπιστωτικά, επιχειρήσεις και στρατιωτικά. Έχοντας εξασφαλίσει τη Τσετσενία, έχοντας πάρει την περιοχή της Γεωργίας που ήθελε κι έχοντας φοβίσει αρκετά το Καζακστάν, κάλυψε μερικά κενά ανασφάλειας. Η Κριμαία του έδωσε μια ακόμα εξασφάλιση με το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.
Έλπιζε πως θα ξεμπέρδευε σε 6-7 μέρες με την Ουκρανία, όπως με την Κριμαία το 2014, και θα έβαζε κάποιον φιλορώσο πρόεδρο σαν τον διωγμένο Γιανουκόβιτς (ή τον Λουκασένκο της Λευκορωσίας). Έτσι θα είχε και τα νοτιοδυτικά του εξασφαλισμένα. Και από κει θα προχωρούσε στην κατάληψη της Πολωνίας (εισβολή από 3 κατευθύνσεις: Λευκορωσία, Ουκρανία και Καλίνινγκραντ) και μετά στις 3 Bαλτικές χώρες κοκ.
Η Δύση, νόμιζε μάλλον, θα αποδεχόταν την κατάσταση και θα επέβαλε, όπως μετά την Κριμαία, ήπιες κυρώσεις. Το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμούσε!
Έκανε πολύ μεγάλο λάθος στους υπολογισμούς του. Τώρα πληρώνει δίχως κανένα από τα οφέλη!
Δεν είναι γενικά γνωστό πως οι Ρώσοι βασίζονταν σε Δυτικές εταιρίες για την άντληση και τη συντήρηση των τεράστιων συστημάτων αγωγών μέσω των οποίων γίνεται η διανομή των καυσίμων! Αυτές οι εταιρίες έχουν φύγει και λίγες μόνο βλάβες μπορούν πια να επισκευάσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι.
Εδώ και μέρες οι Ρώσοι καίνε το αέριο στα σύνορα με τις Δυτικές χώρες όπως η Φινλανδία, διότι δεν μπορούν να το διοχετεύσουν αλλού μα ούτε να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. Μπορούν να σφραγίσουν τις πηγές μα μετά θα πρέπει να ανοίξουν άλλες και να κατασκευάσουν καινούργια δίκτυα. Αν απλώς κλείσουν τους αγωγούς το αέριο θα παγώσει (όταν δεν κινείται) και θα σπάσουν οι σωλήνες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το πετρέλαιο. Όπως έγραψα, η Κίνα και η Ινδία έχουν σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες τους.
Μα οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ.
Ο Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα ούτε να τα διώξουν. Έτσι τα καλύπτουν. Η υγειονομική περίθαλψη, όπως τα Στρατιωτικά, είναι σε άθλια κατάσταση. Περίπου 2 εκμ. Ρώσων πάσχουν από AIDS. Οι θεραπείες είναι πανάκριβες. Δυο ακόμα εκατομμύρια πάσχουν από φυματίωση που χρειάζεται τουλάχιστον 2 έτη με ισχυρότατη αγωγή για να θεραπευθεί: κι εδώ το κόστος είναι θεόρατο. Έτσι συγκαλύπτουν την όλη κατάσταση.
Δεν δίνουν αποζημιώσεις στις οικογένειες νεκρών και σίγουρα όχι αγνοουμένων στρατιωτών στην Ουκρανία, παρότι τον Μάρτιο ψηφίστηκαν 7.421 ρούβλια για τον σκοπό αυτό!!! Κλεπτοκρατία κι εδώ!!!!
Θα θέλει κανείς άραγε να πάρει τη θέση του Πούτιν;
Πώς θα λυθούν αυτά όλα τα προβλήματα;