Από την αρχή, από τον Φεβρουάριο οπότε οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, έγραφα πως οι κυρώσεις θα είναι αναποτελεσματικές. Και όπως βλέπω, το πουτινικό καθεστώς στη Ρωσία μένει αλώβητο.
Μερικοί μας έγραψαν τότε πως κακώς κατακρίναμε τους Δυτικούς, παρότι συγχρόνως υποστηρίζαμε τη δική τους στήριξη της Ουκρανίας και τη στρατιωτική βοήθεια που της έδιναν (κάπως τσιγγούνικα στην αρχή) ενάντια στη Ρωσία. Ας μας γράψουν τώρα όμως, υποδείχνοντας τα πολικά οφέλη στην ίδια τη Ρωσία και τα οικονομικά οφέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποφέρει ενεργειακά και οικονομικά.
Υπήρξαν, ναι, άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Το νόμισμα υποχώρησε αρκετά από 74 ρούβλια στο δολάριο σε 135 μα σε ένα μήνα επανήλθε χάρη στη «δημιουργική» διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας (με την Elvira Nabiullina στο τιμόνι) στα προ-πολεμικά επίπεδα. Ο πληθωρισμός επίσης εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 18% μα τώρα έχει πέσει και σταθεροποιηθεί στο 14%. Οι ξένες μεγάλες (και μικρές) εταιρίες έφυγαν (πάνω από χίλιες: IKEA, Citigroup, McDonald’s, H&M κ.λπ.). Προβλέπεται από τους αναλυτές και το ΔΝΤ πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά -6%. Ο πληθωρισμός και η συρρίκνωση της οικονομίας (με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, συσκευών και ανταλλακτικών από τη Δύση) στριμώχνουν άσκημα και τους πολίτες και την προεδρία (κρατικές πολεμικές μα και ιδιωτικές βιομηχανίες κι εμπορικές επιχειρήσεις).
Μεγάλη ζημιά προξένησε και ο αποκλεισμός χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των Ρώσων από το διεθνές δίκτυο SWIFT καθώς και το πάγωμα των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ και πολλών ιδιωτών (ολιγαρχών)!
Αλλά οι κυρώσεις δεν ήταν καθολικές. Χώρες όπως η Τουρκία, Ινδία και Κίνα (και άλλες μικρότερες όπως η Ουγγαρία) δεν τις εφάρμοσαν και οι πωλήσεις καυσίμων στην ΕΕ και τις άλλες χώρες (παρότι Κίνα και Ινδία αγόραζαν με μεγάλη έκπτωση) επέφεραν μεγάλα έσοδα στη Ρωσία, αξίας 158 δις Ευρώ μόνο το πρώτο 6άμηνο 2022!
Στον γεωπολιτικό τομέα, στην πολιτική της Ρωσίας, εσωτερικά κι εξωτερικά, οι κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Πούτιν και η Αυλή του κυβερνά ενώ η Ρωσία, μια εγκληματική, γκανγκστερική χώρα δίχως ήθος πλέον, εξακολουθεί να έχει θέση και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!
Πολιτικό αποτέλεσμα δεν είχαν ούτε οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κούβα από το 1962 από την κυβέρνηση Κένεντι. Μα ούτε και στο Ιράν από την κυβέρνηση Κάρτερ μετά την θρησκευτική επανάσταση του 1979. Και οι δυο αυτές χώρες παραμένουν φτωχές και υπανάπτυκτες σε όλους τους τομείς, μα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τους αμετάβλητα για την ώρα.
1 Comment
Πέμπτης
Δεν ήταν αυτό το σημείο της διαφωνίας μας, άλλωστε δεν ξέρω τι περιμένατε να γίνει με τις κυρώσεις. Διαφωνήσαμε στο αν θα έπρεπε να απειληθεί ευθέως η Ρωσία με πυρηνικό πλήγμα ή άλλου είδους γενικευμένο πόλεμο. Στο τέλος με διαβεβαιώσατε πως δεν θα είχα άλλη απάντηση από εσάς, οπότε άφησα τόπο και στους… δύο που έχουν σχολιάσει έκτοτε στο ιστολόγιό σας.
Πάντως, εφ’ όσον θέλετε την ικανοποίηση, σας την διαθέτω επιβεβαιώνοντας πως όντως οι κυρώσεις δεν είχαν κανένα σπουδαίο αποτέλεσμα, όπως και αν το δει κανείς. Επόμενη πρόταση;