Συμφωνώ με πολλά άρθρα στο Διαδίκτυο που κατηγορούν τη Δύση ότι δεν έδωσε και δεν δίνει τη βοήθεια που θα έπρεπε στην Ουκρανία. Ευθύς εξαρχής, από την εισβολή στις 24/2/22, ο Νικόδημος επεσήμανε τη δειλία των Δυτικών (και του ΝΑΤΟ φυσικά) και την τσιγγουνιά τους στο να βοηθήσουν με όπλα και στρατό. Σε λίγες μέρες οι Ρώσοι αισχροί εισβολείς θα αναγκάζονταν σε ολοκληρωτική υποχώρηση με σπασμένα φτερά, ναυαγισμένο ναυτικό και στραπατσαρισμένα στρατεύματα (σαν σκυλιά με την ουρά στα σκέλια). Δεν το έκαναν διότι α) είχαν εμπορικές δοσοληψίες με το βενζινάδικο των βαρβάρων και δεν έβλεπαν πως αυτοί θα έσφιγγαν κάποια ώρα τις κάνουλες, όπως και έκαναν, και β) φοβήθηκαν τα πυρηνικά ή ολοκληρωτικό πόλεμο. Τώρα η ΕΕ όλη βασανίζεται με νέα κρίση!
Η Αμερική του Μπάιντεν και η Βρετανία του Τζόνσον ήταν έτοιμες από καιρό χάρη στις μυστικές υπηρεσίες τους που γνώριζαν από την αρχή του 2022 (ίσως και νωρίτερα) πως οι Ρώσοι ετοίμαζαν εισβολή. Έτσι αμέσως άρχισαν να στέλνουν Νατοϊκό οπλισμό και κάπως παλαιότερο μα πολύ αποτελεσματικό Σοβιετικό, τον οποίο οι Ουκρανοί μπορούσαν να χειριστούν άνετα. Συγχρόνως εντατικοποίησαν την εκπαίδευση Ουκρανών και στην Ουκρανία και άλλες Νατοϊκές χώρες (Πολωνία, Βρετανία κλπ.). Έτσι βαθμιαία όλο και περισσότεροι μα όχι τόσο πολλοί όσο θα έπρεπε, έμαθαν να χειρίζονται τα δυτικά όπλα, επιθετικά και αμυντικά. Έδωσαν συνολικά 15,8 δισ. $ οι ΗΠΑ. Οι πύραυλοι τους HIMARS αποδείχτηκαν το πιο αποτελεσματικό όπλο ως τώρα!
Ακολούθησε η Βρετανία του Τζόνσον, του άξεστου και αλλοπρόσαλλου πρωθυπουργού με τα αχυρένια μαλλιά και τις φιλενάδες. Η βοήθεια ήταν διπλή: σε οπλικά συστήματα (ιδίως επιθετικούς πυραύλους σχετικής ακρίβειας Javelin, M 109 αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες και L119, αντι–τανκ ρουκέτες, ντρόουν, τεθωρακισμένα οχήματα, στολές, κράνη και νυχτερινή όραση). Επίσης εκπαίδευσαν σε 3 μήνες 10.000 Ουκρανούς μαχητές! Διέθεσαν 2,5 δισ. £, και θα διαθέσουν 2,3 στο 2023. Javelin πύραυλοι και σύστημα πολλαπλών πυραύλων Βρετανίας:
Η ΕΕ έδωσε βοήθεια 2,5 δισ. Ευρώ.
Η Γερμανία ψήφισε 100 δισ. για δικό της αμυντικό εξοπλισμό κι έδωσε πολλά εκμ. βοήθεια συν πυροβολαρχίες, τα Gepard αντιαεροπορικά πυροβόλα, τα MARS και πολλά άλλα ( M270, MLR, P3H αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες, τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά απρόσβλητα από νάρκες κλπ.). Γερμανικό MARS:
Επίσης έδωσε 2 δισ. και συνεχώς προσθέτει. Είναι η 3η σε μεγέθη βοήθειας χώρα. Μα θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο κατά γενική αξιολόγηση.
Η Γαλλία είναι η 4η. Και αυτή η χώρα είναι τσιγγούνικη στην προσφορά της. (Πολύ πιο γενναιόδωρη αποδεικνύεται αναλογικά η Πολωνία που είναι οικονομικά πολύ ασθενέστερη, δίνοντας και όπλα και άρματα και απεριόριστη φιλοξενία στους Ουκρανούς πρόσφυγες.) Οι Γάλλοι έστειλαν Milan αντιαρματικά και Mistral αντι-αεροπορικά. Μα η πιο σημαντική προσφορά τους είναι οι πύραυλοι Caesar που προορίζονταν για τη Δανία, μα οι Δανοί συμφώνησαν να δοθούν αρκετοί από αυτούς στην Ουκρανία που τους χρειάζεται άμεσα. Γαλλικοί Caesar (και Ουκρανοί χειριστές):
Αυτοί έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Μα οι Γάλλοι τείνουν να είναι τσιγγούνηδες και δειλοί σαν τους Γερμανούς μα και πιο επιδειξιομανείς (όπως όταν έστειλε ο Μακρόν το μοναδικό αεροπλανοφόρο τους στην Ανατολική Μεσόγειο – μα οι Τούρκοι συνεχίζουν με τα τσαλίμια τους). Η σύνολη γαλλική βοήθεια στην Ουκρανία είναι μόλις 2% ( και κατά τι λιγότερο) ενώ των ΗΠΑ είναι 49%, της Πολωνίας 22% και της Γερμανίας ένα φτωχό 9%!
Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν στείλει μπόλικη βοήθεια – ακόμα και η Ελλάδα που δώρισε χιλιάδες καλάσνικοφ και οχήματα.
Μα και χώρες εκτός Ευρώπης έσπευσαν νωρίς να στείλουν βοήθεια: Ισραήλ, Ταιβάν, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Αυστραλία και Καναδάς.
Ακόμα και τώρα μετά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς των Ρώσων σε πόλεις στην Ουκρανία και όχι σε στρατιωτικούς στόχους ως αντίποινα για την ανατίναξη της γέφυρας Κερτς, Κριμαία, οι Γάλλοι και Γερμανοί διστάζουν να δώσουν πιο ουσιαστική βοήθεια! Μα ας ειπωθεί πως τώρα, μέσα Οκτωβρίου, η Γερμανία έχει δώσει το αντιαεροπορικό της αμυντικό σύστημα Iris-T, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο!
Αυτή δε η τσιγγουνιά και δειλία (γιατί τόση καθυστέρηση;) της Γαλλίας και Γερμανίας (όχι όμως ενός μεγάλου μέρους του λαού που φωνάζει να δοθεί πιο πολλή βοήθεια) δείχνει πως δεν μπορούν πραγματικά να είναι ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, όσο και αν κομπάζουν και φαίνονται να κινούν τα νήματα της Ευρωπαϊκής οικονομίας.