Ο χειμώνας έχει εγκατασταθεί για καλά στην Ουκρανία από τις αρχές Νοεμβρίου. Βροχές, λάσπες και κρύο. Με το λίγο χιόνι και το πολύ κρύο απλώνεται σε πολλές περιοχές κρούστα πάγου – συνθήκη δύσκολη για οχήματα και πεζικάριους και, λόγω συννεφιάς και ομίχλης, για αεροσκάφη.
Η λάσπη είναι δύσκολη για όλα τα επίγεια οχήματα, ακόμα και για άρματα μάχης, μα και για πεζικάριους. Το στρωμένο χιόνι, επίσης.
Γενικότερα, το κρύο θα έχει αρνητική επίδραση σε όλες τις συσκευές και ιδίως στα βενζινοκίνητα οχήματα μα και στους στρατιώτες που θα χρειαστούν καλύτερο, θερμότερο ρουχισμό και στέγαση και τροφοδοσία.
Στον 2ο ΠΠ οι Γερμανοί σταμάτησαν πλήρως την αστραπιαία προέλασή τους που επιβραδυνόταν από τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Διότι δεν είχαν ούτε κατάλληλο ρουχισμό ούτε αντιπηκτικά για τα καύσιμα στα μεταφορικά και κυρίως στα άρματα. Οι μάχες στα δυτικά περίχωρα της Μόσχας ήταν άγριες κι αιματηρές. Μα οι γερμανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τώρα άλογα και μουλάρια και τους ίδιους τους πεζικάριους – οι οποίοι πάγωναν γρήγορα όταν έβγαιναν από τα καταλύματά τους. Αργότερα στην Κορέα, οι αμερικανικές μηχανοκίνητες μονάδες είχαν βελτιωθεί ασύγκριτα και δεν είχαν όμοιες δυσκολίες όσο παγερός κι αν ήταν ο χειμώνας. Είναι ζήτημα προετοιμασίας.
Το κρύο καθαυτό ξεπερνιέται και από τις μηχανές και από τους ανθρώπους. Όχι όμως ο πάγος και οι λάσπες. Η λάσπη θα σταματήσει και φορτηγά και τανκς το ίδιο εύκολα όπως οι αντιαρματικές ρουκέτες.
Οι Ρώσοι, που πολεμούν με την παράδοση του Κόκκινου Στρατού στον 2ο ΠΠ όταν από το 1943 άρχισαν να ωθούν σε υποχώρηση τους χιτλερικούς, έχουν μια πίστη (που είναι αυταπάτη) πως είναι ανίκητοι χειμερινοί μαχητές, ξεχνώντας πως 100.000 Φιλανδοί τους αποδεκάτισαν στην πρώτη χειμερινή εισβολή τους (1939-40) και μετά αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν και να χρησιμοποιήσουν καινούρια στρατεύματα και εκατοντάδες αεροπλάνα που βομβάρδιζαν και το Ελσίνκι!
Οι Ουκρανοί έχουν περισσότερη πείρα στην πρόσφατη περίοδο καθώς πολεμούσαν 8 χειμώνες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, στο Ντονμπάς. Επίσης, είναι η γη τους και θα πολεμήσουν με την ίδια ορμή και αγριότητα.
Καθώς ο χειμώνας προχωράει, η λάσπη θα γίνει κρούστα πάγου και τα προβλήματα λάσπης θα εκλείψουν. Ίσως γι’ αυτό οι Ουκρανοί σταμάτησαν την επιθετική προέλαση μετά την Χερσώνα· περίμεναν να φύγουν οι λάσπες διότι τα χωράφια είναι δύσβατα και οι κινήσεις στους δρόμους ευδιάκριτες.
Η κάλυψη ανδρών, πυροβολαρχιών και οχημάτων τώρα γίνεται πιο δύσκολη σε πολλές τοποθεσίες καθώς τα δέντρα χάνουν τα φυλλώματά τους. Τα ντρόουν εύκολα θα εντοπίζουν άρματα ή πεζικάριους. Και οι HIMARS εύκολα θα βρίσκουν τον στόχο.
Για τους Ρώσους (το άρμα με Ζ είναι ρωσικό) η μετακίνηση στρατιωτών και η μεταφορά πυρομαχικών και τροφίμων θα είναι πιο δύσκολη διότι οι αποστάσεις που θα πρέπει να καλύπτονται είναι πολύ μεγαλύτερες. Και οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει, ακόμα περισσότερο από τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν δρόμους.
Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και για τις δυο παρατάξεις μα θα τείνει να ευνοήσει τους Ουκρανούς. Για την ώρα , στο Μπαχμούτ αδιέξοδο!
Ήδη έχουν φθάσει στην Ουκρανία τόνοι χειμερινού ρουχισμού, γεννήτριες κλπ. από τις Βαλτικές χώρες, τη Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία και αλλού. Η Σουηδία μόνο έστειλε βοήθεια 250εκμ ευρώ αμυντικών και χειμερινών εφοδίων. Σύντομα θα φτάσουν και τα τανκς από Πολωνία, Φινλανδία και Γερμανία!
Η άνοιξη θα φέρει έντονες εκπλήξεις!