Δεν έγιναν μεγάλες στρατιωτικές ανακατατάξεις όλη αυτήν την περίοδο. Οι Ουκρανοί σίγουρα περιμένουν να παγώσουν οι επιφάνειες των δρόμων και αγρών. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με παλαιούς πυραύλους υποδομές στις μεγάλες πόλεις και αμάχους για να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό. Βομβαρδισμός της Χερσώνας και Χριστούγεννα στο Κίεβο.
Στον νότο σίγουρα οι Ουκρανοί είχαν μικρά κέρδη στην περιοχή της Χερσώνας και οι Ρώσοι αποσύρθηκαν σε αρκετά σημεία (από τη Nova Kakhouka και Kakhouka). Φαίνεται πως οι Ουκρανοί συγκεντρώνονται για μεγάλη αντεπίθεση σε αυτήν τη νότια περιοχή – να την καθαρίσουν και να ανακτήσουν τα εδάφη τους.
Με τα νέα ντρόουν τους οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν βαθύτερα μέσα στη Ρωσία και χτύπησαν τη πόλη Belgorod, κοντά στα σύνορα καταστρέφοντας στρατιωτικούς στόχους μα και φάρμες πουλερικών!
Συγχρόνως ανέκυψαν δυο κίνδυνοι. Ο ένας έρχεται από τη Λευκορωσία όπου οι Ρώσοι πιέζουν τον Λουκασένκο για πιο ενεργή συμμετοχή και υπάρχει ο φόβος οι Λευκορώσοι με Ρώσους μαζί να ανοίξουν νέο μέτωπο στα βόρεια της Ουκρανίας. Ο άλλος είναι οι αυξανόμενες δυνάμεις Ρώσων στην ανατολική περιοχή Bakhmut όπου ενδέχεται να υποχωρήσουν οι Ουκρανοί.
Οι πιο σημαντικές εξελίξεις όμως είναι στον διπλωματικό τομέα στην Αμερική και στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ζελένκσι πέταξε στην Ουάσιγκτον και μίλησε στο Κογκρέσο. Πολλοί στρατηγοί στο Πεντάγωνο άρχισαν να πιστεύουν πως ίσως δεν είναι κακή ιδέα να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να βομβαρδίσουν στρατιωτικούς στόχους στη ρωσική ενδοχώρα και να τους δώσουν τα κατάλληλα όπλα – κυρίως αφού ήδη οι Ουκρανοί ανέπτυξαν δικούς τους πυραύλους και δικά τους ντρόουν. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν συναινεί για την ώρα. Δέχτηκε μόνο να δοθούν οι πύραυλοι Patriot που είναι μεγάλης ακριβείας και θα μπορούν να χτυπούν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους.
Δόθηκαν επίσης πρόσθετα δισεκατομμύρια ως βοήθεια.
Στις 19/12 οι ηγέτες των βόρειων χωρών (Βρετανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Σουηδίας και Νορβηγίας μα και Ισλανδίας) συναντήθηκαν στη Λετονία ως Joint Expeditionary Force να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, εφόσον το ΝΑΤΟ εμποδίζεται από μερικά μέλη όπως η Ουγγαρία και Τουρκία, ενώ η Γαλλία και Γερμανία παραμένουν διστακτικές. Ο Ζελένσκι μίλησε και στο συνέδριο αυτών των ηγετών και πήρε διαβεβαιώσεις άμεσης βοήθειας σε όπλα και χρήματα. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak (ινδικής καταγωγής) παραχωρεί νέες πυροβολαρχίες και χιλιάδες οβίδες και 250 εκμ. λίρες στερλίνες. Ανάλογες προσφορές έγιναν και από τις άλλες βορειο-ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Οι Βόρειοι των χωρών του χιονιού και του πάγου!