Μερικοί γράφουν, όπως βλέπω στο Διαδίκτυο, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μοντέρνα Αυτοκρατορία. Εδώ περνάμε αρκετά μακρύτερα από σύγχυση όρων: είναι μάλλον θεληματική διαστρέβλωση από μνησίκακους αντιευρωπαϊστές ή αντιδυτικούς. Διότι μια Αυτοκρατορία έχει ή μάλλον είχε, ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχει καθόλου η ΕΕ. Αυτά τα έχει μόνο η Ρωσία του Πούτιν (κι άλλων παρανοϊκών Ρώσων πολιτικάντηδων, συμμάχων και αντιπάλων του Πούτιν).
Μια Αυτοκρατορία έχει μια ισχυρή χώρα ως κεντρική εξουσία ή έδρα διοίκησης με άλλες χώρες υποτελείς. Αυτές οι χώρες, οι λαοί τους, διοικούνται από Κυβερνήτες που διορίζει η κεντρική εξουσία, πληρώνουν κάποιο φόρο υποτέλειας και δεν έχουν καμιά ανάμιξη στην κεντρική εξουσία αλλά μπορεί να έχουν κάποιο (κάποτε μεγάλο βαθμό) αυτονομίας: μα η εξωτερική πολιτική τους πάντα εναρμονίζεται με εκείνη της αυτοκρατορικής έδρας.
Τέτοια ήταν η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Βυζαντινή, η Μογγολική και η Βρετανική. Οπωσδήποτε και η Σοβιετική με τις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες ενσωματωμένες στην ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους Βουλγαρίας, Ρουμανίας κλπ.
Σήμερα μόνο η Ρωσία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και διατηρεί σιδερένιους δεσμούς με τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, Επαρχίες που κάποτε ανήκαν στη Γεωργία κι Επαρχίες της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολιτικο-οικονομική Ένωση ανεξάρτητων κρατών που πολύ αργά προχωρούν προς μια κατάσταση Ομοσπονδίας όπως αυτήν των ΗΠΑ. Έδρα της είναι οι Βρυξέλλες. Οι πιο ισχυρές χώρες Γαλλία και Γερμανία, εκλύουν άλλα κράτη και προωθούν ορισμένες πολιτικές που όμως πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν και από την Ευρωβουλή όπου όλα τα κράτη-μέλη εκπροσωπούνται αναλογικά. Αλλά σε ορισμένα θέματα κάθε κράτος-μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο.
Είναι παντελώς παρανοϊκό να ονομάζεται Αυτοκρατορία η ΕΕ.
Επαναλαμβάνω, μόνο η Ρωσία συμπεριφέρεται ως αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ήταν η Ρώμη, η Βρετανία κλπ.
Το ΝΑΤΟ επίσης κατηγορείται από ανεγκέφαλους ή μοχθηρούς εχθρούς της προοδευτικής, πολιτισμένης, Δύσης ως “Αυτοκρατορία”(!) ή ιμπεριαλιστική δύναμη που επιβουλεύεται τη Ρωσία, την Κίνα κλπ. Τέτοιες κατηγορίες είναι κουραφέξαλα.
Οπωσδήποτε η κύρια δύναμη του ΝΑΤΟ είναι η Αμερική και αυτή συχνά, αν όχι πάντα, καθορίζει την πολιτική του Οργανισμού. Μα δεν μπορεί να πάρει μονομερείς αποφάσεις και να συμπαρασύρει άλλες χώρες μέλη σε επιθετικές περιπέτειες. Η εισβολή ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ δεν είχε σχέση με το ΝΑΤΟ!
Το ΝΑΤΟ είναι η North Atlantic Treaty Organization, μια ολοκληρωτικά αμυντική συμμαχία ΗΠΑ και Καναδά και Ευρωπαϊκών χωρών. Μόνο χώρες που θέλουν και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν δεκτές στη συμμαχία αφού κάνουν αίτηση. Εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία που δεν είναι Ευρωπαϊκό κράτος (και δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της συμμαχίας, την οποία εκμεταλλεύεται ξεδιάντροπα).
Όλα τα κράτη μέλη φοβήθηκαν την αυξανόμενη δύναμη της κομμουνιστικής Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μετά το τέλος του 2ου ΠΠ και γι’ αυτό ίδρυσαν το ΝΑΤΟ. Η επιθετική συμπεριφορά της Σοβιετικής Ένωσης (=Μόσχας) στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία και Πολωνία και αργότερα της Ρωσίας στη Γεωργία (1989, 1992, 2008) και στην Ουκρανία (2014, 2022) δείχνει ξεκάθαρα πως όλες αυτές οι χώρες είχαν δίκιο να φοβούνται.
Τώρα και η Σουηδία και η Φινλανδία που ως τώρα τηρούσαν ουδετερότητα (ή τουλάχιστον μη-εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις) αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία φοβίζει πλέον όλους τους γείτονές της!
Πρέπει να μιλούμε με όρους ξεκάθαρους.