Φιλ377: Λάο Τσε και Κομφούκιος

Φιλ377: Λάο Τσε και Κομφούκιος

- in Τάο, Φιλοσοφία
1

Η παράδοση λέει πως ο Κομφούκιος ήταν 51 ετών όταν πήγε πρώτη φορά να δει τον ηλικιωμένο πια Λάο Τσε. Είναι η αφήγηση στο πολύ μεταγενέστερο βιβλίο Τζουάνγκ ο δάσκαλος του Τάο. Αλλού λέγεται πως ήταν 31 ετών. Παρότι σε παμπάλαια ιστορικά κείμενα ο Λάο Τσε αναφέρεται μετά τον Κομφούκιο, πρέπει να ήταν μεγαλύτερος (και προγενέστερος). Στην πραγματικότητα, παρότι ο Κομφούκιος τοποθετείται στην περίοδο 551-479, δεν υπάρχουν ιστορικά τεκμήρια για τον Λάο Τσε, τον οποίο μερικοί τοποθετούν και νωρίτερα από τον 7ο αιώνα. Άλλοι πάλι λένε πως δεν υπήρξε!

Όπως και να έχει, υπάρχει αυτός ο θρύλος.

Ο Κομφούκιος μη γνωρίζοντας το Τάο επισκέφθηκε τον Λάο Τσε στο Πέι.

«Α, καλώς τον!» είπε ο Λάο Τσε. «Ακούω πως είσαι ένας αξιότιμος άνθρωπος από τον Βορρά. Έχεις επιτύχει το Τάο;»

«Όχι ακόμα» απάντησε ο Κομφούκιος.

«Πώς το αναζήτησες;»

«Αρχικά το αναζήτησα μέσω κανόνων και καθωσπρεπισμού. Μα πέρασαν 5 χρόνια και δεν είδα να το πλησιάζω.»

«Πώς αλλιώς το αναζήτησες;»

«Το αναζήτησα στο Yin και Yang. Πέρασαν 12 έτη μα δεν το πέτυχα.»

«Μα βέβαια!» είπε ο Λάο Τσε. «Το Τάο δεν επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο… Οι παλαιοί Ολοκληρωμένοι περιφέρονταν ελεύθερα στις άγριες ερημιές: έβρισκαν τροφή στα χωράφια της Απλότητας. Στάθηκαν στον κήπο της Μη-παραχώρησης. Ζούσαν με τη Μη-δράση κι έτσι έβρισκαν εύκολα διατροφή. Τελικά οι περιηγήσεις τους τους έφεραν στο αληθινό Τάο. Αυτό ήταν και ο πλούτος τους.»

Πέρασε καιρός. Ο Κομφούκιος ξαναπήγε στον Λάο Τσε και τον ρώτησε σχετικά με τις αρετές της Καλοσύνης και Δικαιοσύνης. Εκείνος απάντησε:

«Όταν το άχυρο από το λίχνισμα πέφτει στα μάτια, τότε ο ουρανός και η γη και ό,τι υπάρχει στις 4 κατευθύνσεις – όλα μοιάζουν θολά, συγκεχυμένα. Το τσίμπημα ενός κουνουπιού ή μιας αλογόμυγας μπορεί να κρατήσει έναν άνθρωπο ξύπνιο όλη τη νύχτα. Έτσι κι αυτές οι αρετές σου, όπως τις λες, δεν κάνουν τίποτα παρά να μπερδεύουν τον νου και να προκαλούν σύγχυση. Ο κόσμος ας αφοσιώνεται, αντίθετα, στην Απλότητα. Ας κινείται με τον άνεμο ελεύθερα κι ας μάθει να βασίζεται στην Εσωτερική του Δύναμη. Μην τρέχεις γύρω γύρω ξεφυσώντας και θυμώνοντας ή χτυπώντας ένα τούμπανο σαν να κυνηγάς ένα κακότροπο παιδαρέλι! Η βορεινή πάπια δεν χρειάζεται καθημερινό μπάνιο για να μείνει λευκή. Ο κόρακας δεν χρειάζεται καθημερινό λούσιμο με μελάνι για να μείνει μαύρος…»

Ο Κομφούκιος επέστρεψε από την επίσκεψή του στον Λάο Τσε κι έμεινε αμίλητος για τρεις μέρες. Οι μαθητές του τον ρωτούσαν θέλοντας να μάθουν: «Όταν είδες τον Λάο Τσε, τι συμβουλή του έδωσες;»

Ο Κομφούκιος μίλησε κάποια ώρα: «Τελικά είδαν ένα Δράκο! Έναν Δράκο που αναδεύει για να επιδείξει το μήκος του κορμιού του, που ανοίγεται πλατιά να φανούν τα μοτίβα των λεπιών του. Έναν Δράκο που καβαλά την πνοή των σύννεφων και τρέφεται με το πιο αγνό Yin και Yang. Έμεινα κατάπληκτος, με το στόμα ανοιχτό! Τι συμβουλή μπορούσα να δώσω σε τέτοιο Δράκο;

Όπως καταλαβαίνουν οι αναγνώστες, είναι μια ιστορία Ταοϊστών μάλλον για να δείξουν την ανωτερότητα της φιλοσοφίας τους με την Έμφυτη Δύναμη και Απλότητα, αντί τις περίπλοκες τελετές και συμπεριφορές που μένουν σε μια επιφανειακή πλευρά του ανθρώπου.

1 Comment

  1. Αθτό το κείμενο χρειάζεται να γίνει αντικείμενο μελέτης & ανάλυσης σε ειδική ομιλία σας [ρος το κοινό που σας ακολουθεί….!
    Το αναμένουμε .
    ΒΕΤΑ ΜΑΤΑΘΙΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *