Φιλ880: Αρχέγονη Φύση (Τάο)

Φιλ880: Αρχέγονη Φύση (Τάο)

- in Φιλοσοφία
0

1. Στην αρχή της αρχής, πριν τη δημιουργία, δεν υπήρχε ανυπαρξία, ύπαρξη, όνομα. Εγέρθηκε το Ένα, το Ένα το άμορφο. Έτσι εγέρθηκαν τα όντα, ζωντανά χάρη σ’ Εκείνο κι Εκείνο ονομάστηκε «αρετή».

Εκείνο το άμορφο, διαιρεμένο μα δίχως χωριστότητα, έγινε το Πεπρωμένο. Μέσω ησυχίας και κίνησης απλώθηκε η ζωή και τα πολλά πήραν τη μορφή τους. Η μορφή συμπεριλαμβάνει το Πνεύμα και σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερες ιδιότητες που είναι η εγγενής φύση. Αυτή η φύση επιτρέπει στη μορφή να καλλιεργηθεί με τέτοιο τρόπο που να επιστρέψει στην πρωταρχική αρετή, έτσι που να είναι πάλι όπως ήταν στην αρχή, πριν τη δημιουργία.

Όντας στην αρχή, είσαι δίχως περιορισμό και άδειο. Όντας άδειο, είσαι απεριόριστα μεγάλο. Όλο αυτό γίνεται φυσικά όπως το κελάηδισμα πουλιού. Κι έτσι ενώνεσαι με Ουρανό και Γη. Αυτή η ένωση συνδέει όλα τα όντα, έστω κι αν φαίνονται ανόητα ή συγχυσμένα. Μα υπάρχει σύνδεση με τη βαθύτερη αρετή. Με αυτήν τη σύνδεση είναι εδραιωμένη η συμπαντική αρμονία.

[Αυτή είναι η αρχέγονη φύση και στον άρρωστο και στον σακάτη.]

2. Η σακατεμένη γυναίκα που γεννά στα μαύρα μεσάνυχτα θέλει φως αμέσως να δει μήπως το παιδί της της μοιάζει….

Κόβουμε το 100χρονο δέντρο και φτιάχνουμε θυσιαστικά δοχεία και τα στολίζουμε μετά βάφοντάς τας. Τα ροκανίδια τα πετάμε σ΄ ένα χαντάκι. Τα μεν θεωρούνται ωραία και πολύτιμα, τα δε άσκημα, για πέταμα. Μα και τα δύο έχουν κοινή προέλευση από το ίδιο ξύλο κι έχασαν την αρχέγονη φύση τους. Ομοίως, σχετικά με την αρετή, διαφορετικές είναι οι πράξεις του Ληστή Ζινγκ, του Ζενγκ Shen και του Shi Qiu, μα η απώλεια της αρχέγονης φύσης τους είναι ίδια.

Πέντε είναι οι αιτίες που προκαλούν αυτήν την απώλεια.

Τα 5 χρώματα μπερδεύουν τα μάτια και η όραση θολώνει.

Οι 5 νότες μπερδεύουν τ’ αυτιά και η ακοή χάνει ακρίβεια. [Εμείς έχουμε 7 χρώματα κι 7 νότες ή βασικούς ήχους.]

Οι 5 οσμές μπερδεύουν τη μύτη κι εμποδίζουν την όσφρηση.

Οι 5 γεύσεις μπερδεύουν το στόμα και μειώνουν τη γεύση.

3. Τελικά αρέσκειες και απέχθειες συγχύζουν το μυαλό και προκαλούν την επικάλυψη και το σκόρπισμα της αρχέγονης φύσης.

Και τα πέντε είναι σαν δηλητήρια για τη ζωή. Και ο Yang Chu και ο Mo Zi αφήνοντας τους παλαιούς τρόπους νομίζουν πως ελέγχοντάς τα είναι μεγάλη επίτευξη. Μ’ αυτό δεν είναι αληθινό επίτευγμα. Απλώς εγκλωβίζονται σ΄ ένα κουτί. Αν αυτό είναι επίτευγμα, τότε το περιστέρι και η κουκουβάγια στο κλουβί τους επίσης έχουν ένα επίτευγμα.

Επιπλέον, οι προτιμήσεις και οι απαρέσκειές μας είναι σαν σανίδες και προσανάμματα ενώ οι διακρίσεις με φτερά και γούνες, με σκουφιά και ζώνες, είναι γερά δεσμά. Με εύφλεκτα υλικά εντός και φασκιωμένος εξωτερικά με μπιχλιμπίδια, πώς ένας μπορεί να κατέχει το Ύψιστο; Ο φυλακισμένος με τις αλυσίδες του και η τίγρη μες το κλουβί της μπορούν ομοίως να ισχυρίζονται πως έχουν επιτεύξεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *