Φιλ882: Κάρμα και μέτρο

Φιλ882: Κάρμα και μέτρο

Η βασική ιδέα του κάρμα είναι πως αν κάνεις καλές πράξεις θα σου τύχουν ως συνέπεια, άμεσα ή πολύ αργότερα, καλές συνθήκες και αν κάνεις κακές πράξεις (απάτες, ατιμίες, βιασμούς, κλοπές και φόνους) θα σου τύχουν κακές.

Η λέξη “κάρμα” ήρθε στα Ελληνικά από τη Σανσκριτική Karma καθώς ήρθαν και συστήματα όπως ο Γιόγκας και Βεδάν-τα. Μα η ιδέα υπάρχει στα λόγια του Χριστού “Με όποιο μέτρο μετράτε με το ίδιο θα αντιμετρήσει και σας” ή “Όπως κρίνετε, έτσι θα κριθείτε” Ματθ. 7.2, Μκ 4.24, Λ. σ.38)

Στη ζωή παρατηρούμε και στον εαυτό μας και σε άλλους γύρω μας και σε κοινωνίες ή έθνη σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό το φαινόμενο να εκδηλώνεται με την ισχύ του φυσικού νόμου. Κι ένα προφανές παράδειγμα είναι στη Ρωσία. Ο χειμώνας 23-24 ήταν για τους Ρώσους ένας από τους χειρότερους: όχι τόσο λόγω φυσικών συνθηκών όσο στη δυσλειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης σε όλες τις μεγαλουπόλεις σαν τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Και πολλοί βλέπουν το φαινόμενο ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία και των μέτρων που έλαβαν κατά της Ευρώπης (που υποστήριξε την Ουκρανία) με την αύξηση τιμών καυσίμων ή τη μείωση παροχής τους. Οι Ρώσοι τελικά υπέστησαν μεγάλη ζημιά.

Στο ατομικό επίπεδο, βλέπουμε συχνά κάποιον/κάποια να φέρεται άκαρδα και αρνητικά στις προσωπικές ή/και επαγγελματικές σχέσεις του/της. Αυτή η αρνητικότητα όμως κάποια ώρα θα παρουσιάζεται και στη ζωή αυτού του ατόμου. Οι άλλου βλέπουν τη σκληρότητα ή ανεντιμότητα και αποσύρονται, αν είναι οι ίδιοι έντιμοι, καθώς η φήμη απλώνεται. Το άτομο έχει φίλους και συνεργάτες κυρίως ανθρώπους με όμοιο ψυχισμό που κοιτούν πώς να το εκμεταλλευτούν. Και αυτοί αυξάνονται.

Ένα καλό παράδειγμα όπου οι δυνάμεις του σύμπαντος στράφηκαν κατά του δράστη είναι ο Borleh.

Ο Abdullahi Abdisalam Borleh το 2016 επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Daallo στη Σομαλία. Αυτός είχε ένα λάπτοπ γεμάτο εκρηκτικά. Παρουσιάστηκε ως ανάπηρος που πήγαινε στο εξωτερικό για θεραπεία. Σκοπός του ήταν να ανατινάξει το αεροπλάνο με τους 74 επιβάτες, τους 7 αεροσυνοδούς και πιλότους και, φυσικά τον εαυτό του!

20 λεπτά μετά την απογείωση από τη Mogadishu σε ύψος 14.000 ποδιών έγινε η έκρηξη που άνοιξε το ρήγμα στο πλευρό του αεροπλάνου.

Μόνο ο Μπόρλεχ ρουφήχτηκε στο άνοιγμα κι εξαφανίστηκε! Κανείς άλλος δεν έπαθε τίποτα και ο πιλότος κατόρθωσε να επιστρέψει και να προσγειώσει το αεροσκάφος με ασφάλεια.

Στη φιλοσοφική παράδοση της Ινδίας το κάρμα λειτουργεί στη διάρκεια πολλών ενσωματώσεων διότι εκεί η μετενσάρκωση είναι βασικό δόγμα. Στον Χριστιανισμό το μέτρο, η ανταπόδοση, λειτουργεί μόνο στην παρούσα ενσάρκωση αφού δεν δέχεται τη μετενσάρκωση – παρότι υπάρχουν στοιχεία στα Ευαγγέλια που δείχνουν πως αρχικά ήταν μέρος της διδασκαλίας του Χριστού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *