Φιλ892: Εξέλιξη Γλώσσας

Φιλ892: Εξέλιξη Γλώσσας

- in Φιλοσοφία
0

Η γενική επιστημονική θεώρηση λέει πως η Γλώσσα ξεκίνησε με λίγους ήχους όμοιους με κραυγές ζώων ή/και τιτιβίσματα πουλιών πριν 300 χιλιάδες έτη, όταν εμφανίστηκαν και οι πρώτοι σύγχρονοι “άνθρωποι γνωστικοί/σοφοί” homo sapiens sapiens.

Η Σανσκριτική γλώσσα της αρχαίας Ινδίας που ήταν σε χρήση πριν το 3.000 πκε (5.000ππ) και πολλές χιλιετίες νωρίτερα, δείχνει με τα λεκτικά σπέρματα (dhātu) και την τρομερά περίπλοκη γραμματική της, που όμως λειτουργεί με πολύ απλούς νόμους, πως οι πρώτοι άνθρωποι γνώριζαν και μιλούσαν μια γλώσσα σε πλήρως ανεπτυγμένη μορφή (σαν τη Σανσκριτική μα ακόμα πιο ισχυρή κι εκφραστική). Γι’ αυτό το θέμα έχω γράψει αρκετά σε παλαιότερα, εκτενέστερα άρθρα.

Τώρα ένας καθηγητής βρίσκει πως η Γλώσσα παρουσιάστηκε κάπου 2 ή 1.6 εκμ. έτη ππ (Απρ. 2024). Πρόκειται για τον Δρ Steven Mithen, καθηγητή Προϊστορίας στο πανεπιστήμιο Reading (Βρετανία). Διατυπώνει την αποκάλυψη ή θεωρία του στο νέο βιβλίο του The Language Puzzle (2024).

Σε συνέντευξή του στην Independent, ο καθηγητής εξήγησε πως είναι η ανάπτυξη αυτής της γλωσσικής ικανότητας που προώθησε την κατοπινή εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως με τον homo erectus (φωτό δεξιά, και αριστερά το φαράγγι Odyvai στηνTanzania, όπου πολύ πιθανό να ξεκίνησε η ομιλία), έναν πραγματικό πρόγονο του homo sapiens, μεγάλωσε το κρανίο γύρω στο 1,8 εκμ. έτη ππ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της περιοχής Broca (σχετική με την ικανότητα ομιλίας) στο πρόσθιο λωβό του εγκεφάλου.

Σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου εδράζει και η μνήμη.

Την ίδια εποχή, 1,6 εκμ. έτη, παρουσιάστηκε η αναπτυγμένη τεχνολογία λίθινων εργαλείων. Χρήση της γλώσσας (και σκέψης) βοήθησε στη μετάδοση και ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη νέων εργαλείων και όπλων (σφυρί, κόφτης, ακόντιο, τόξο) και νέες κοινωνικές δομές.

Έτσι, προχώρησαν οι άνθρωποι σε νέα εποχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *