Φιλ904: Αλλάχ του Ισλάμ (2)

Φιλ904: Αλλάχ του Ισλάμ (2)

- in Φιλοσοφία
0

1. Στο προηγούμενο Φιλ903: Αλλάχ του Ισλάμ εξετάσαμε ορισμένες ονομασίες από τις 99 που περιγράφουν τις ιδιότητες του Αλλάχ. Όλες αυτές είναι στο Κοράνι. Πολλές δηλώνουν την παντοδυναμία του και την παντογνωσία ή σοφία του.

Παραδόξως, σε αντίθεση με τη χριστιανική θεολογία που τονίζει επίσης την παμπαρουσία του Θεού Πατέρα (= πανταχού παρών και τα πάντα πληρών), το Κοράνι δεν κάνει το ίδιο για τον Αλλάχ: πουθενά δεν λέγεται ρητά πως ο Αλλάχ είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών όπως στον Χριστιανισμό. (Εδώ πρέπει να ομολογήσω πως δεν έχω διαβάσει εκτεταμένα τις παραδόσεις και τα σχόλια hadith όπου μπορεί να δίνεται και αυτός ο χαρακτηρισμός).

2. Ο Αλλάχ είναι σαν του Χριστιανισμού τον ουράνιο Θεό Πατέρα στον ουρανό, όπως λέγεται π.χ. στο 67.16-17 “Έχετε την ασφάλεια από Εκείνον που είναι στον ουρανό (l-samāi)…”

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ισχυρές πως είναι πανταχού παρών. Στο 2.255 ο θρόνος του Αλλάχ καλύπτει και ουρανό και γη. Στο 11.7 ο θρόνος καλύπτει και τα νερά (“πάνω στα νερά”)!

Πιο σαφείς είναι άλλες διατυπώσεις στο Κοράνι. Στο εδάφιο 2.115 λέγεται πως “Σε όποια κατεύθυνση κι αν στραφείτε, εκεί είναι και το Πρόσωπο του Αλλάχ”. Το 50.16 λέει “Εμείς [ο Αλλάχ] είμαστε πιο κοντά στον άνθρωπο παρά η φλέβα του λαιμού του”. Το 57.4 λέει: “Ο Αλλάχ είναι μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε”. Το 58.7 λέει: “Αν είναι τρεις σε συζήτηση, ο Αλλάχ είναι ο τέταρτος, αν είναι πέντε, Εκείνος είναι ο έκτος· αν είναι λίγοι ή πιο πολλοί, ο Αλλάχ είναι ανάμεσα όπου κι αν βρίσκονται.

Οπότε ο Αλλάχ είναι πανταχού παρών…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *