Γιούλη Επτακοίλη
Η πανδημία COVID-19 δημιούργησε πολλά προβλήματα και ανέδειξε ακόμη περισσότερα. Γέννησε όμως και μια τεράστια ευκαιρία: το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν είναι απλώς ένα εργαλείο επίλυσης προβλημάτων και επούλωσης πληγών αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο, κρίσιμο για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Είναι μια ιστορική πρόκληση για αλλαγή παραδείγματος και παραγωγικού μοντέλου, για εκσυγχρονισμό, ανασυγκρότηση και ψηφιακό μετασχηματισμό, είναι μια ευκαιρία να τελειώνουμε επιτέλους με πολλές από τις παθογένειες και τις νοοτροπίες του παρελθόντος και να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο.
Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδίου, αλλά εμείς θα μείνουμε στον πολιτισμό, «τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», που σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία ως τέτοια. Προτάσεις πολιτικής και μελέτες έχουν υπάρξει πολλές, μεγαλεπήβολα σχέδια επίσης –από υπουργούς που δεν διέθεταν ούτε διαχειριστική επάρκεια–, όμως αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το ερώτημα «πώς πραγματικά θα γίνει ο πολιτισμός βαριά βιομηχανία», δεν έχει απαντηθεί. Αν είχε απαντηθεί, δεν θα χρειάζονταν εννιά χρόνια για να ανοίξει η νέα Εθνική Πινακοθήκη. Αναφέρω ένα παράδειγμα.
Για τον πολιτισμό της χώρας, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια χρυσή ευκαιρία. Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία μπορεί να εκσυγχρονίσει το πολιτιστικό της προφίλ, να υλοποιήσει νέα εμβληματικά έργα, να συντηρήσει και να διαφυλάξει σπουδαία μνημεία, να φτιάξει υποδομές, να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή.
Η ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, έργο μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής, και η δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά κλέβουν τις εντυπώσεις μεταξύ των έργων που «πάνε» στο Ταμείο, υπάρχουν όμως πολλά άλλα τα οποία μπορούν να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη φράση «ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος». Παρεμβάσεις για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Εργα ανάδειξης της Ακρόπολης και εκσυγχρονισμού των πωλητηρίων στα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία. Προγράμματα για την υλοποίηση πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών, την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών και της χειροτεχνίας, την υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Μέτρα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της απασχόλησης στον τομέα του πολιτισμού με στόχο και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προγραμματισμός για επενδύσεις σε δράσεις κατάρτισης των επαγγελματιών του χώρου φέρνουν στον πυρήνα της πολιτιστικής ανάπτυξης τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους καλλιτέχνες, τους εργαζομένους του πολιτισμού.
Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.