Τάκης Θεοδωρόπουλος
«Αλλο να καταδικάζεις τη σφαγή του Σαμιέλ Πατί και άλλο να προβάλλεις γελοιογραφίες του Μωάμεθ σε δημόσια κτίρια». Οι απανταχού αγαθές συνειδήσεις αποστρέφονται τις προσβολές. Οταν έχεις να κάνεις με προσβολές, δεν ενδιαφέρεσαι αν πρόκειται για σκίτσα ή αποκεφαλισμούς. Και αν όντως το πρόβλημα είναι ότι προσβάλλονται τα αισθήματα των ευσεβών του Ισλάμ, τότε τι τους έφταιγε το Hyper Cacher, στο οποίο επιτέθηκαν το 2015; Θα μου πείτε ήταν πρόχειρο, δίπλα στο Charlie Hebdo. Μιας που περνούσαν από εκεί. Εξάλλου, είναι εβραϊκό το μπακάλικο. Και οι Εβραίοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να προσβάλλουν την ευσέβεια του Ισλάμ. Την προσβάλλουν επειδή υπάρχουν. Σκέψεις που έκανα όταν διάβασα την αγόρευση του Ρισάρ Μαλκά, δικηγόρου του Charlie Hebdo, στη δίκη όσων κατηγορούνται για συνενοχή στη μαζική σφαγή. Παραθέτω αποστροφές: «Δεν είναι απλώς εγκλήματα. Εχουν βάρος πολιτικό, φιλοσοφικό, μεταφυσικό. Λένε: ό,τι κι αν λέτε, όσο κι αν αγανακτείτε, δεν θα πετύχετε τίποτε. Εμείς θα συνεχίσουμε να σας σκοτώνουμε». Στη διάρκεια της δίκης δολοφονήθηκαν τρεις πιστοί στη Βασιλική της Παναγίας στη Νίκαια και καρατομήθηκε ο Πατί. Θα παραδοθούμε στον σκοταδισμό; Θα καταθέσει ο κόσμος μας τα όπλα του; Τον κόσμο μας τον περιέγραψε ο Κλεμανσό όταν, απαντώντας σε επίσκοπο που διαμαρτυρόταν για την κακοποίηση των καθολικών συνειδήσεων από την κατάργηση του νόμου περί βλασφημίας, είπε: «Ο Θεός ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται τους βουλευτές».
Εμείς όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε κάπως ακαδημαϊκά. Λίγο ο κορωνοϊός, λίγο η παρατεταμένη καχεξία της οικονομίας μας, λίγο το «Ορούτς Ρέις», το πρόβλημα δεν μας απασχολεί. Και έχουμε την πολυτέλεια να διαβάζουμε τα φληναφήματα των αγαθών συνειδήσεων που θεωρούν ότι η Γαλλία προκαλεί και προσβάλλει. Και να αθωώνουμε τις Μητέρες Τερέζες των ΜΚΟ οι οποίες, με το αζημίωτο, φροντίζουν τους μετανάστες μας. Πόσοι τζιχαντιστές σαν αυτόν που συνελήφθη τυχαία κρύβονται κάτω από τα αγαθά φτερά τους; Και πόσοι άλλοι είναι έτοιμοι να τα κάψουν μαζί με τους «αλληλέγγυους» ημεδαπούς;
Το ενδιαφέρον με τη δίκη του Charlie Hebdo είναι ότι στο εδώλιο δεν κάθονται οι αυτουργοί. Κατηγορούμενοι είναι όσοι θεωρούνται συνένοχοί τους. Δεν είμαι νομικός, κατά συνέπειαν δεν μπορώ να προσδιορίσω με νομικούς όρους την έννοια της συνενοχής. Γι’ αυτό θεώρησα ότι με αφορά η αγόρευση του Ρισάρ Μαλκά. Προσδίδοντας στη δίκη πολιτικό, φιλοσοφικό, ακόμη και μεταφυσικό χαρακτήρα, δίνει την πραγματική διάσταση του φαινομένου. Σπέρνουν τον τρόμο ξέροντας ότι δίπλα στα θύματά τους θα βρουν και υποστηρικτές. Και αν δεν έχουν το θάρρος να δηλώσουν υποστηρικτές, θα εκφράσουν την κατανόησή τους. Εκμεταλλευόμενοι τις βασικές αρχές του δυτικού πολιτισμού, τις οποίες οι ίδιοι θέλουν να καταργήσουν.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.