Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ήταν το 2007 όταν ο τότε υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιδεικνύοντας το άμεμπτο δημοκρατικό του ήθος, είχε δηλώσει πως είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί την απόφαση συνέλευσης μαθητών για την κατάληψη κάποιου σχολείου. Τι θα γινόταν αν η συνέλευση αποφάσιζε πάντα δημοκρατικά ότι όλοι οι μαθητές θα έπρεπε να πηδήξουν από την ταράτσα στο πεζοδρόμιο; Θα σεβόταν την απόφαση της πλειοψηφίας; Δεν χρειάζεται να διαβάσεις Πλάτωνα για να αναρωτηθείς για τα όρια των αποφάσεων της πλειοψηφίας. Σου φτάνει η κοινή λογική. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε, μια οικονομική κρίση που εξελίχθηκε σε υπαρξιακή, μια τετραετία οπισθοδρομικής αριστερής διακυβέρνησης –για να το πω κομψά–, μια πανδημία, και έχει προκύψει μια κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Προχθές όμως, ο κ. Θεοδωρικάκος μάς καθησύχασε ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να επέμβει στην κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, διότι, όπως τον διαβεβαίωσε ο κ. πρύτανης, η κατάληψη προέκυψε κατόπιν αποφάσεως της συνέλευσης των φοιτητών.
Έχουν οι φοιτητικές συνελεύσεις νομοθετική ισχύ; Αν και δεν είμαι νομικός, εικάζω ότι ο νόμος ορίζει τα πανεπιστήμια ως εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι δε συνελεύσεις των φοιτητών δεν έχουν αρμοδιότητα να αναιρέσουν ή να αναστείλουν την εκπαιδευτική τους λειτουργία. Καμία πλειοψηφία, όσο συντριπτική κι αν είναι, δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμποδίσει τον καθηγητή να διδάξει και τον φοιτητή να διδαχθεί. Ακόμη κι αν αυτοί είναι ένας ή δύο στους εκατό. Ο σεβασμός που δείχνει ο κ. πρύτανης απέναντι στην απόφαση της πλειοψηφίας είναι εξίσου άτοπος με τον σεβασμό προέδρου Κοινοβουλίου που αποδέχεται την απόφαση της πλειοψηφίας ότι πρέπει να καταργηθεί ο κοινοβουλευτισμός – αναλυτικές πληροφορίες προσφέρει η ιστορία του ευρωπαϊκού μεσοπολέμου. Είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της θέσης του. Ποιον νόμο εφαρμόζει ο κ. Θεοδωρικάκος, που υποτάσσεται στις επιταγές του κ. πρύτανη; Τον νόμο του πολιτικού κόστους;
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, διότι, εκτός των άλλων, ο Μητσοτάκης έπεισε πως είναι ο σοβαρός συνομιλητής του κοινωνικού αισθήματος. Λάθη έγιναν, όμως η συνομιλία συνεχίζεται. Την εμποδίζουν παράσιτα; Η αδράνεια απέναντι στους καταληψίες είναι ο στατικός ηλεκτρισμός της δημοκρατίας μας. Φοβούνται τη σύγκρουση μαζί τους και δεν υπολογίζουν την απογοήτευση όσων περίμεναν ένα πανεπιστήμιο που είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτοί νόμιζαν ότι συνομιλούν με πολιτικούς. Ας μην τους αφήσουν στο έλεος των τεχνικών της εξουσίας.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.