Γιούλη Επτακοίλη
Τις μέρες που ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων, Φεβρουάριο του 1981, θυμάμαι τις κούτες με τα ζαχαρούχα γάλατα, τα πακέτα με αλεύρι και κάτι κομπόστες ροδάκινο στις οποίες είχα ιδιαίτερη αδυναμία, να έχουν κατακλύσει τα ντουλάπια της κουζίνας. Δεν ξέραμε τι θα μας ξημερώσει και αμήχανοι μπροστά στις πανίσχυρες δυνάμεις της Φύσης, καταναλώναμε σαν να μην υπήρχε αύριο.
Τα σούπερ μάρκετ είχαν αδειάσει από είδη πρώτης ανάγκης, από είδη γενικώς, αλλά το ίδιο δεν είχε συμβεί και με την επιστράτευση του ’74 ή με την κρίση των Ιμίων το 1996; Μπορεί να είχαμε πόλεμο, φυσική καταστροφή ή κάποιο άλλο μεγάλο κακό, αλλά τουλάχιστον θα μας έβρισκε –το κακό– με πολλά αποθέματα σε τρόφιμα. Σε περίπτωση που όλα κατέρρεαν, θα είχαμε κάτι στο πιάτο μας. Πάντως, τη χρονιά του σεισμού των Αλκυονίδων, μήνες μετά το μεγάλο ταρακούνημα, μπορεί να ήταν και Αύγουστος, με θυμάμαι ακόμη να τρώω κομπόστα ροδάκινο…
Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο με τα σούπερ μάρκετ αλλά όχι τόσο μαζικό, ήταν το 2009. Τον Απρίλιο εκείνου του χρόνου, ένα νέο στέλεχος ιού γρίπης Α (Η1Ν1) έκανε την εμφάνισή του στο Μεξικό και ταχύτατα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ίδια ταχύτητα, άρχισαν να αδειάζουν ράφια σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα μεγάλες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Μυστήριο πράγμα η ψυχολογία, η επιδημία του φόβου. Μπορεί να σε σπρώξει στα όρια του καταναλωτισμού. Τριάντα πακέτα μακαρόνια μέτρησα πριν από λίγες μέρες σε ένα καρότσι σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ και καμιά δεκαριά συσκευασίες ελληνικού καφέ. Πώς το έλεγε μια γνωστή διαφήμιση, το μεράκι είναι ελληνικό όπως κι ο καφές. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να ισχυριστεί κάποιος ότι το να τρέχουμε αλαφιασμένοι στα σούπερ μάρκετ είναι ελληνική συνήθεια. Παρακολουθώντας ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο, το ίδιο είδαμε να συμβαίνει στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια, στην Ιταλία όπου η αστυνομία έβαζε τάξη στις ουρές και φρόντιζε να τηρούνται αποστάσεις. Πρωτόγνωρα όλα αυτά.
Αλλά και μεγάλη πρόκληση. Ευκαιρία να δείξουμε τον καλό μας εαυτό. Να δείξουμε εγκράτεια. Hδη σε αρκετές χώρες γίνονται συστάσεις στον πληθυσμό να μην αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τον πειρασμό. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος στις αγορές.
Πηγή: Καθημερινή