Κωνσταντίνος Χαροκόπος
H ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την πορεία της Ρωσικής οικονομίας και την επίδραση, που έχει πάνω της το πλέγμα των οικονομικών και επιχειρηματικών κυρώσεων της Δύση, έδωσε την ευκαιρία στο «φιλοπουτινικό» μέτωπο να θαυμάσει για πολλοστή φορά την επιτυχημένη Ρωσική οικονομική πολιτική και να χλευάσει την αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2022, η πρόβλεψη για τη Ρωσική ύφεση μιλούσε για 8,5%, που θα συνεχιζόταν το 2023 με 2,3%. Στην αμέσως προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ του Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη Ρωσική εισβολή στην Ουρανία, προβλεπόταν ανάπτυξη της τάξης του 2,8% για το 2022 και του 2,1% το 2023. Δηλαδή ο πόλεμος και μόνο, προκάλεσε αντιστροφή των οικονομικών δεδομένων κατά -11,3%, από το +2,8% στο -8,5%. Το χειρότερο οικονομικό έτος από το 1998, όταν η Ρωσική οικονομία είχε οδηγηθεί σε πτώχευση, μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον της τάξης του -5,3%.
Παράλληλα οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό βρίσκονταν στο 2,3% για το 2022 και 14,4% για το 2023 και για την ανεργία στο 9,3% για το 2022 και 7,8% για το 2023. Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της για το Q2, προέβλεψε ότι η ύφεση στη Ρωσική οικονομία θα ξεπεράσει το 11% μέσα στο 2022.
Στην προχθεσινή ομιλία του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το μέγεθος της ύφεσης στη Ρωσία από το 8,5% στο 6,0%. Ως προς αυτό το μέγεθος, η Ρωσία τα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, αν συνυπολογιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Μια αύξηση, που εξασφαλίζει σημαντικά και πέραν του αναμενομένου έσοδα.
Όμως ήδη ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 15,9%, (από 2,3% που αναμενόταν) παρ’ όλο που η Ρωσία δεν πλήττεται από την ενεργειακή κρίση. Στο ακόλουθο διάγραμμα, απεικονίζεται η πορεία του πληθωρισμού της Ρωσικής οικονομίας από το 2017 μέχρι σήμερα.
Στην ομιλία του, το επιφανές στέλεχος του ΔΝΤ, αναφέρθηκε στην εκτίμηση ότι η Ρωσία κατάφερε «να αποφύγει τον τραπεζικό πανικό ή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ωστόσο μέχρι πρότινος, είχαν επιβληθεί capital controls στις αναλήψεις ιδιωτών από τις τράπεζες, τα επιτόκια είχαν φτάσει στο 11% και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να μετατρέπουν το 80% των συναλλαγματικών τους εσόδων, σε ρούβλια.
Οπότε ναι, η Κεντρική Ρωσική Τράπεζα κατάφερε να συγκρατήσει το τραπεζικό σύστημα όρθιο, επιβάλλοντας συγκεκριμένα ανορθόδοξα μέτρα, που κρίθηκαν απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και επιχειρηματικές κυρώσεις της Δύσης.
Σαν μεγάλη επιτυχία της Ρωσικής οικονομίας έχει θεωρηθεί και το «εμπορικό πλεόνασμα». Όμως αυτό οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από τη Δύση, των οποίων το 45% είναι μηχανήματα και εξοπλισμοί, το 19% χημικά προϊόντα και το 14,5% τρόφιμα. Οι επιπτώσεις από την ανυπαρξία εισαγωγών, θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου και θα αφορούν κυρίως τη συντήρηση και λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, ακόμα και των μονάδων εξόρυξης υδρογονανθράκων. Είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση του κόστους της Ρωσικής οικονομίας και μια καταγραφή της υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.
Πηγή: Liberal.gr