Διονύσης Γουσέτης
Το να απαλλαγούμε από την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδήριτη ανάγκη. Πολύ περισσότερο που η κρίση με την Τουρκία δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες βλέποντας τον κ. Τσίπρα να τη χειρίζεται διχαστικά, όπως το Μακεδονικό. Οι ερχόμενες εκλογές είναι ανάγκη να δώσουν κυβέρνηση μεταρρυθμιστική και είναι πλέον σαφές ότι οι περισσότερες ελπίδες και ευθύνες πέφτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρειάζεται όμως προσοχή σε δύο σημεία για να μην αποτύχει ο στόχος αυτός.
Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές. Πρώτη φορά στην ιστορία μας οι εκλογές αφενός πέφτουν μέσα στον Ιούλιο των διακοπών και αφετέρου ακολουθούν μια εκλογική νίκη σε διάστημα εβδομάδων. Η συγκυρία είναι ιδανική για χαλάρωση. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα άλλο από το αναμενόμενο για κόμματα που δεν διαθέτουν κομματικούς στρατούς. Απαιτείται λοιπόν η παρουσία των ψηφοφόρων στις κάλπες διότι δεν θα έχουμε άλλη δυνατότητα να καθορίσουμε τις εξελίξεις, αφού καραδοκεί η διαλυτική απλή αναλογική.
Τα δεύτερο είναι η ανάγκη να πετύχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ο Κ.Μ. Εχει ανάγκη από εμπνευσμένους μεταρρυθμιστές συνεργάτες. Και οι γνωστοί και προβεβλημένοι μεταρρυθμιστές της Ν.Δ. μετριούνται στα δάχτυλα. Αντίθετα, υπάρχει πλήθος λαϊκιστών, εθνικιστών και παρωχημένων που στεγάζονται παραδοσιακά σε αυτό το κόμμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κ.κ. Καμμένος, Καρατζαφέρης, Βελόπουλος, Μπαλτάκος, Αντώναρος, Παπακώστα και πολλοί άλλοι βγήκαν ή πέρασαν από τη μήτρα της Ν.Δ.
Η μάχη του σταυρού λοιπόν δεν είναι δευτερεύουσα για την επιτυχία της αναμενόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απαιτεί σοβαρότητα και περίσκεψη από τους ψηφοφόρους. Γενικός κανόνας για την επιλογή των υποψηφίων είναι να αποφεύγονται οι άσχετοι με την πολιτική «αναγνωρίσιμοι», που τοποθετήθηκαν στα ψηφοδέλτια για άγρα ψήφων. Επίσης, γενικά κριτήρια δήθεν προοδευτικά, όπως το «τόπο στους νέους» ή το «όχι στους γόνους πολιτικών τζακιών» ακυρώθηκαν από τον κ. Τσίπρα. Το σχετικά πιο αξιόπιστο κριτήριο παραμένει η σοβαρότητα κάθε υποψηφίου που εύκολα ανιχνεύεται από τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα του, από τον τρόπο και το επίπεδο της καμπάνιας του.
Τα δύο αυτά σημεία, βέβαια, δεν αφορούν αποκλειστικά τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Απαιτείται προσπάθεια από όλους. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι κάποτε.
Πηγή: Καθημερινή