Υπάρχει και η πανδημία

Υπάρχει και η πανδημία

Σάκης Ιωαννίδης

Δεν ξέρω, βλέπετε και εσείς αυτή την εικόνα; Στους δρόμους, στα καφέ και στα εστιατόρια, ο κορωνοϊός είναι σαν να μην υπάρχει. Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όμως, όχι μόνο, υπάρχει. αλλά «τσιμπάει» προς τα πάνω σε κρούσματα και θανάτους.

Στον προσωπικό μου μικρόκοσμο αυτή η κατάσταση έχει μεταφραστεί ποικιλοτρόπως. Από τη μία πλευρά, φίλοι και γνωστοί, τριπλά εμβολιασμένοι που πρόσεχαν και έβγαιναν έξω σαν αστακοί, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Από αυτούς άλλοι νοσούν βαριά, άλλοι πιο ελαφριά και υπάρχουν κι εκείνοι που βγαίνουν θετικοί στα τεστ πολλές ημέρες αφότου περάσουν τα συμπτώματά τους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί έχουν ξεθαρρέψει και παίρνουν τηλέφωνο για καφέ και φαγητό.

Η επιθυμία μας να αφήσουμε στην άκρη τον κορωνοϊό φαίνεται να μας έχει πείσει ότι μπορούμε και να το κάνουμε. Προφανώς και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ουκρανία και στη ρωσική εισβολή. Και ναι, υπάρχουν και άλλα επείγοντα θέματα, όπως το μεγάλο κύμα ακρίβειας, ωστόσο υπάρχει και η πανδημία. Το παρελθόν, μας έχει δείξει ότι ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε κρίση και χαλάρωση για να επανέλθει δριμύτερος.

Διαβάζοντας την ανάλυση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργου Ατσαλάκη («Κ», 15/3/2022) για την πιθανότητα ενός νέου κύματος, αναρωτιέται κανείς γιατί ξεχάσαμε τον κορωνοϊό. Μπορεί να είναι λιγότερο θανατηφόρος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως γράφει ο καθηγητής, ότι προκαλεί μεγαλύτερες ζημίες στο σώμα σε σχέση με τη γρίπη, με την οποία συνήθως τον συγκρίνουμε. Πληθαίνουν επίσης οι μελέτες που συνδέουν την COVID-19 με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η άνοια, και οι περιπτώσεις ενηλίκων αλλά και παιδιών που δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποια από τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως η κόπωση, η δυσκολία στην αναπνοή, οι διαταραχές στον ύπνο κ.ά. ακόμη και μετά την αποθεραπεία τους.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, που δείχνει ότι πιθανόν οδεύουμε προς ένα νέο κύμα, έρχεται από τα δεδομένα των κρουσμάτων, όπως δείχνει η ανάλυση.

Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η πανδημία έπιασε «κορυφή» τον Ιανουάριο με 3,4 εκατομμύρια κρούσματα ημερησίως παγκοσμίως. Από τότε ξεκίνησε μια απότομη πτώση και τα κρούσματα έπεσαν σε 1,6 εκατομμύριο στις 10 Μαρτίου. Αυτό μοιάζει με μια «ανάσα», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι διότι από τότε τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν αρχίσει και «τσιμπάνε» προς τα πάνω. Το χαμηλό της «Όμικρον» δεν είναι το ίδιο χαμηλό με τα προηγούμενα κύματα. Η μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης της «Όμικρον 2» σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών.

Αν δούμε τη μικρή εικόνα, στη χώρα μας, σημειώνει ο καθηγητής, ένα 40% του πληθυσμού παραμένει ελάχιστα ή καθόλου προστατευμένο. Μήπως είναι νωρίς για καφέ και φαγητό;

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *