Νότης Παπαδόπουλος
Αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στο υπερ-γραφείο του Εθνικού Κτηματολογίου στο Γαλάτσι είναι μια ντροπή. Και δείχνει για ακόμη μία φορά ότι το κράτος όχι μόνο δεν σέβεται τον πολίτη αλλά, αντιθέτως, δεν δίνει δυάρα τσακιστή για τα προβλήματά του.
Η αναμονή για την κατάθεση εγγράφων στο γραφείο του Κτηματολογίου ξεπερνάει τις δύο ώρες και προσβάλλει όλους μας. Ολους όσοι αναγκάζονται να αφήσουν την εργασία τους, να στραφούν στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας για να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και μετά να στηθούν στην ουρά για να δηλώσουν το ακίνητό τους, αλλιώς απειλούνται με πρόστιμο ή ακόμη και να χάσουν τη μη δηλωθείσα περιουσία τους. Το απίστευτο είναι ότι η κατάθεση των εγγράφων αυτών –με εξαίρεση κάποιους «τίτλους» χρησικτησίας– θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά, εάν η κυβέρνηση έδινε εντολή να συνεργαστούν οι κατά τόπους εφορίες ή το Taxis με το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Ως γνωστόν, όλη η ακίνητη περιουσία μας βρίσκεται καταγεγραμμένη στους σκληρούς δίσκους του Taxis. Ολοι μας έχουμε συμπληρώσει λεπτομερώς το έντυπο Ε9 (συμπεριλαμβανομένων και των αριθμών συμβολαίων του κάθε ακινήτου μας) με βάση το οποίο το κράτος εισπράττει ΕΝΦΙΑ, περίπου 3 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Η μικρή Εσθονία, με 1,3 εκατ. κατοίκους, που έφυγε από την ΕΣΣΔ το 1991 και έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2004, είναι μια ψηφιακή δημοκρατία. Οι κάτοικοί της ψηφίζουν από το 2005 μέσω του Ιντερνετ, ενώ τα δεδομένα κάθε πολίτη, τα πτυχία του, ο εργασιακός του βίος, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά και τα ιατρικά αρχεία του, τα ακίνητά του, ακόμη και τα κατοικίδιά του, βρίσκονται καταχωρισμένα ηλεκτρονικά. Κάθε Εσθονός, με έναν κωδικό, έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το αρχείο του, ενώ οι διαφορετικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες με τις οποίες σχετίζονται – η Τροχαία στις κλήσεις και οι οδοντίατροι στα σφραγίσματα. Ολες οι συναλλαγές με το κράτος γίνονται με ένα κλικ.
Εμείς, από την άλλη, μέλος της Ε.Ε. από το 1981, αρνούμαστε να ψηφιοποιήσουμε τα υποθηκοφυλακεία μας, ο πρώτος όροφος της εφορίας δεν επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τον τρίτο, αλλά και όταν τα κομπιούτερ δίνουν τη λύση, προτιμάμε τις ουρές, τα παράβολα και τα θρυλικά… γρηγορόσημα.
Πηγή: Καθημερινή