Πάσχος Μανδραβέλης
Απορεί ο καλός συνάδελφος κ. Παντελής Μπουκάλας για τον όρο «ορθόδοξη επιχειρηματικότητα» που χρησιμοποίησε ο κ. Θέμης Χειμάρας με αφορμή (πάλι) τις κρατικές συμβάσεις.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οπως μάθαμε προσφάτως, την περίοδο 2019-2022 μια εταιρεία ιδιοκτησίας του νεοδημοκράτη βουλευτή Φθιώτιδας πήρε παρανόμως 270 συμβάσεις ύψους 400.000 ευρώ από δήμους και δημόσιους φορείς της εκλογικής του περιφέρειας.
Ετσι ο κ. Χειμάρας προστέθηκε στη χορεία των βουλευτών που δήλωσαν άγνοια του νόμου και δη του υπέρτατου, που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία (…) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα (…) Ασκεί κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία ή δημόσια επιχείρηση ή επιχείρηση κοινής ωφελείας» (Σύνταγμα άρ. 57).
Του κ. Χειμάρα προηγήθηκε ο κ. Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος μάλιστα είναι δικηγόρος, και ακόμη πιο πριν οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Ολγα Γεροβασίλη, που δεν είναι δικηγόροι, αλλά ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο κ. Χειμάρας εξήγησε πως «όταν εξελέγην βουλευτής το 2019, δεν φανταζόμουν πως θα πρέπει να αλλάξω κάτι σε σχέση με την επιχείρησή μου. Επέλεξα να συνεχίζω στον δρόμο της ορθόδοξης επιχειρηματικότητας» (30.12.2023). Δεν ξέρουμε αν πράγματι «δεν φαντάστηκε», αλλά είναι αληθές πως οι δουλειές με το Δημόσιο είναι η ορθοδοξία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Για την ακρίβεια είναι το ευαγγέλιό της.
Από μια άποψη είναι λογικό. Οταν το κράτος παράγει πάνω από το μισό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι «αιρετικός» κάποιος επιχειρηματίας για να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ειδικώς όταν το Δημόσιο επεκτείνεται εις βάρος του ιδιωτικού· αλήθεια: μετράει κανείς πόσοι νέοι οργανισμοί, υπηρεσίες, Αρχές κ.λπ. ιδρύονται ανά κυβέρνηση; Ακόμη και η γραφειοκρατία για τα επιδόματα που έδωσε αυτή η κυβέρνηση χρειάζονται τόνους χαρτιού, γραφικής ύλης κ.λπ. που η εταιρεία του κ. Χειμάρα πουλούσε σε φορείς του Δημοσίου. Ποιος λογικός επιχειρηματίας θα άφηνε τον γάμο του Δημοσίου να πάει για ιδιωτικά πουρνάρια;
Εξάλλου είναι παλαιόθεν γνωστό ότι στην Ελλάδα οι «εθνικοί πρωταθλητές» του επιχειρείν δεν προκύπτουν διά του ανταγωνισμού, αλλά με το φούσκωμα των οικονομικών μεγεθών τους από τις κρατικές προμήθειες.
Πηγή: Καθημερινή