Πάσχος Μανδραβέλης
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Είναι ότι επαναλαμβάνεται πάντα σαν τραγωδία και ουδέποτε σαν φάρσα. Την επανάληψη αυτή μοιάζει να ζούμε και τώρα, δέκα χρόνια μετά το μοιραίο 2009. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Τον Δεκέμβριο του 2008, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής ότι «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ότι η Eλλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν. Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας που στηρίχτηκε στην E.E. σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του AEΠ, τη γρήγορη έξοδο από την επιτήρηση, εκμεταλλεύθηκε αυτήν τη συμπαράσταση για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις. Aπλώς, τους κορόιδεψε. H Eλλάδα πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής».
Ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης απάντησε στη Βουλή ότι «δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ». Ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου επισήμανε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένα κλίμα συντέλειας και πανικού, ένα κλίμα υπερβολής, που μεγεθύνει τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης και πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις».
Στα καινούργια μαντάτα που φέρνει ο κ. Σημίτης –«στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα μετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και «αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» («Βήμα», 30.12.2018)– βρέθηκε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου να απαντήσει σαν Αλογοσκούφης: «Οσο κι αν καταστροφολογεί, όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Σημίτης, η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας δεν θα μπει σε νέο πρόγραμμα, ούτε θα προσφύγει ξανά σε δανεισμό από τον ESM» (Facebook, 30.12.2018). Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απάντησε σαν Παπαθανασίου: «Το να τοποθετείται ένας πρωθυπουργός κατά της ευοίωνης προοπτικής της χώρας και της διεκδίκησης της χώρας να πάει καλά, είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια την πορεία μας, ιδιαίτερα σε διεθνή φόρα που επενδυτικοί κύκλοι διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις και αξιολογούν το τι θα κάνουν» (Πρακτορείο 104,9 FM, 31.12.2018).
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του κ. Σημίτη, απάντησε απλώς: «Καλή χρονιά». Δεν διευκρίνισε, όμως, ποιο έτος εννοούσε. Το 2019 ή το 2009;
Πηγή: Καθημερινή