Αθανάσιος Έλλις
Η εμμονή στην απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν έρχεται μόνο σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, είναι και παράλογη οικονομικά και κοινωνικά.
Για παράδειγμα, είναι πραγματικά ενοχλητικό, αν όχι εξοργιστικό, να βλέπει κανείς πόσο χρήσιμη έχει αποδειχθεί στην πράξη η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο.
Δεν είναι μόνον οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, Κύπριοι και –κυρίως– ξένοι, που μένουν ή έρχονται στην Κύπρο με οφέλη για την οικονομία και το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Είναι και η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για καθηγητές. Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας μέσα από τον ανταγωνισμό.
Και ταξικά να το δει κανείς, η απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν βοηθά τους μη έχοντες. Τα παιδιά των εύπορων οικογενειών έτσι κι αλλιώς θα μεταβούν στο εξωτερικό, συνήθως στην Αμερική. Κάποιοι θα πάνε σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μείνουν στην Ελλάδα.
Οσο για τα παιδιά πολύ φτωχών οικογενειών, δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα, ωστόσο θα έχουν περισσότερες ελπίδες να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια καθώς θα απελευθερωθούν θέσεις, αλλά και να εκμεταλλευθούν υποτροφίες που προσφέρουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια σε αριστούχους μαθητές.
Και φθάνουμε στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών της ευρύτερης μεσαίας τάξης. Σήμερα, πολλά από αυτά είτε στερούνται τη δυνατότητα να σπουδάσουν είτε αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλες, συχνά γειτονικές, χώρες, όπου το ακαδημαϊκό επίπεδο είναι αμφιβόλου ποιότητας. Εκεί ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα, αεροπορικά εισιτήρια των ιδίων και των συγγενών τους, και άλλα έξοδα της καθημερινότητας. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα εάν πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μείνουν στην Ελλάδα, να διοχετεύσουν στην εγχώρια αγορά τα χρήματα για δίδακτρα, μισθούς Ελλήνων καθηγητών, ενοικίαση διαμερισμάτων από Ελληνες ιδιοκτήτες, φαγητό σε ελληνικά εστιατόρια, αγορές από ελληνικά σούπερ μάρκετ και κάθε είδους άλλα καταστήματα;
Η πρωτοφανής και αναχρονιστική συνταγματική απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν πλήττει τους έχοντες. Αντίθετα, τους επιτρέπει να διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν και διευρύνει την απόσταση από τους υπόλοιπους.
Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, προτάσσοντας την κοινή λογική και την ανάγκη απελευθέρωσης από τον ασφυκτικό κλοιό του Συντάγματος που δεν επιτρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές πραγματικότητες κάθε εποχής, υποστήριξαν σε πρόσφατο άρθρο τους στην «Κ» ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί πλέον θέμα δημοκρατίας.
Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου εξετάζεται το ζήτημα, αποτελεί ευπρόσδεκτη εξαίρεση από τη συνήθη στείρα αντιπαράθεση και τυφλή κομματική προσέγγιση. Διεξάγεται ένας πολιτισμένος και γόνιμος διάλογος. Από όλο το πολιτικό φάσμα ακούγονται φωνές λογικής.
Είναι μια ευκαιρία να επιδειχθεί συναίνεση και ευελιξία, με μετρημένες διατυπώσεις που δεν θα διασφαλίζουν μεν ότι το άρθρο θα αλλάξει, αλλά θα το καθιστούν αναθεωρητέο και θα επιτρέπουν να αλλάξει σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν υπάρξει η αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία.
Πηγή: Καθημερινή