Νότης Παπαδόπουλος
Μετά την τραγωδία στα Τέμπη είναι φανερό ότι το κύριο θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης δεν θα είναι η οικονομική πολιτική, ο κορωνοϊός και το άλμα των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Θα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους που –με εξαιρέσεις κάποιων υπηρεσιών που μεταμορφώθηκαν ψηφιακά λόγω Πιερρακάκη– παραμένει απηρχαιωμένο, πελατειακό και οπισθοδρομικό. Και φέρει μεγάλη ευθύνη για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων στα Τέμπη.
Για να εκσυγχρονιστεί όμως το κράτος, θα πρέπει πρώτα όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα να αναλάβουν την ευθύνη τους για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αλλάξουν τα «κακώς κείμενα». Αλλά και για την επιμονή τους στην πελατειακή λογική, που επιτείνει τη διάλυση της κρατικής μηχανής, αφού τοποθετούν σε θέσεις-κλειδιά πολιτευτές ή κομματικούς αφισοκολλητές, χωρίς καμία γνώση του όποιου αντικειμένου.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι τελευταίοι διοικητές των εταιρειών του ΟΣΕ ήσαν όλοι κάποιοι «γαλάζιοι» πολιτευτές άσχετοι με τα τρένα, ενώ επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, που τοποθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία πρώην υπάλληλος του ΕΦΚΑ.
Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα τρένα. Με τον ίδιο τρόπο τα κόμματα εξουσίας τοποθετούν, μόλις αναλαμβάνουν την κυβέρνηση, δεκάδες αποτυχημένα στελέχη τους σε όλες τις θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού. Κομματικοί φίλοι που είχαν βουλκανιζατέρ αναλαμβάνουν κέντρα υγείας και προπονητές ποδοσφαίρου διοικούν νοσοκομεία. Μετά την τραγωδία των Τεμπών πρέπει να γίνει ένα τολμηρό βήμα για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα αξιοκρατικούς θεσμούς στην τοποθέτηση στελεχών στο κράτος. Να δημιουργηθεί δηλαδή εδώ και τώρα –πριν η Βουλή διακόψει για τις εκλογές– με διακομματική συμφωνία, ένα όργανο τύπου «ΑΣΕΠ» για την επιλογή των στελεχών διοίκησης. Το νέο όργανο θα έχει π.χ. τη δυνατότητα να επιλέγει τρεις υποψηφίους με βάση το βιογραφικό τους, που θα δημοσιεύεται στο open.gov για να το γνωρίζουν όλοι, και μέσα από αυτή την τριάδα θα επιλέγει η εκάστοτε κυβέρνηση αυτόν που θεωρεί πιο κατάλληλο για να είναι επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού ή μιας δημόσιας επιχείρησης.
Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα κάνει αμέσως ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον. Από τους πολιτευτές και τους αφισοκολλητές στους μάνατζερ και τους τεχνοκράτες. Αμ’ έπος αμ’ έργον, κύριε Μητσοτάκη. Κύριε Τσίπρα. Κύριε Ανδρουλάκη.
Πηγή: Καθημερινή