Απόστολος Λακασάς
Ο καθηγητής του τμήματος Ιστο-ρίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Γούναρης αποφάσισε να πραγματοποιήσει διαδικτυακά μαθήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να μη χάνονται τα μαθήματά του, καθώς μικρές ομάδες φοιτητών κάνουν κατάληψη στο τμήμα κάποιες ημέρες της εβδομάδας – μεταξύ αυτών σταθερά την Πέμπτη, όταν είναι προγραμματισμένο το μάθημα. Ο λόγος της κατάληψης είναι η διαμαρτυρία για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στο πρώτο μάθημα ο κ. Γούναρης ενημέρωσε τους φοιτητές ότι εάν δεν υπάρξει αριθμητικά καλή συμμετοχή στη διαδικτυακή τάξη, το μάθημα δεν θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν απουσίες. Ωστόσο, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και το μάθημα έγινε και επαναλήφθηκε. Μόνη παραφωνία ήταν οι φωνές κάποιων από τους καταληψίες, που μπήκαν στη διαδικτυακή τάξη μόνο για να διαμαρτυρηθούν για το μάθημα. Παρότι τους δόθηκε χρόνος να ακουστούν, πρόθεσή τους ήταν να ακυρώσουν στην πράξη το μάθημα αλλά τους απέτρεψε το… mute!
Χθες, μερίδα φοιτητών στοχοποίησε τον Βασίλη Γούναρη με ύβρεις και κατηγορίες ανάξιες απάντησης. Τα περί ηθικής καθαρότητας και αγώνα για τα δικαιώματα των πολλών έχουν καταντήσει καραμέλα από κάποιους που το μόνο που θέλουν είναι να επιβάλουν το αδικαίωτο ego τους.
Η περιπέτεια του Β. Γούναρη δεν είναι μοναδική στα ελληνικά ΑΕΙ. Ανάλογες πρόσφατες ιστορίες είναι της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου στο ΕΚΠΑ και μιας καθηγήτριας Ψυχολογίας στο ΑΠΘ. Εάν αποτελούσαν εξαίρεση, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν θα είχαν πάθει μιθριδατισμό και θα μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν. Διότι τέτοιοι «μικροφασισμοί» είναι καθημερινοί. Καθηγητές υβρίζονται, προπηλακίζονται, δυσχεραίνεται το έργο τους από μειοψηφικές ομάδες αλλά οι διδάσκοντες αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με απάθεια που έχει καταστεί πλέον θεσμική.
Το έργο που επιτελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια μπορεί να είναι σημαντικό και αυτό δεν αποτελεί τη μόνη πτυχή της κανονικότητας κάθε ιδρύματος. Πολλοί καθηγητές ισχυρίζονται ότι «ναι, γίνονται επεισόδια αλλά το ίδρυμα κάνει έργο». Είναι μία ωραία πρόφαση για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, όταν κάνουν οι ίδιοι τα στραβά μάτια σε κάθε «τζάμπα μάγκα» που απειλεί πανεπιστημιακούς. Μιθριδατισμός, ολιγοψυχία, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
Πηγή: Καθημερινή