Γιάννης Σουλιώτης
Μπορεί η κατάργηση μιας υπηρεσίας με αρμοδιότητα το κυνήγι επίορκων υπαλλήλων να οδηγήσει σε εξαφάνιση της διαφθοράς; Κρίνοντας από τα ευρήματα της απολογιστικής έκθεσης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2017 και τον τρόπο που αυτά παρουσιάστηκαν σε μερίδα του συμπολιτευόμενου Τύπου, η απάντηση είναι «ναι». Κι αυτό, διότι παρατηρείται το εξής παράδοξο: η κάμψη του… κύκλου εργασιών των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδεται στην ύφεση φαινομένων διαφθοράς στη χώρα και όχι ως μείωση της αποτελεσματικότητας των στελεχών της υπηρεσίας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η φτωχότερη συγκομιδή της υπηρεσίας για το 2017 βελτίωσε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη με τις περισσότερο και τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 18 Ιουλίου το αρχηγείο της αστυνομίας δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2017. Από τις σελίδες του πορίσματος προκύπτει ότι η υπηρεσία δέχθηκε λιγότερες καταγγελίες και σχημάτισε λιγότερες δικογραφίες σε σύγκριση με το 2016, ενώ συγκεκριμένα η μείωση στις συλλήψεις επίορκων αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων έφτασε το 2017 στο 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Κι όμως, τα ευρήματα της έκθεσης αντί προβληματισμού, έφεραν βελτίωση κατά δέκα μονάδες της θέσης που έχει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη, σε ό,τι αφορά τον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Κάνοντας παραπομπή στην έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10 θέσεις το 2017 σε σχέση με την παγκόσμια κατάταξή της, το 2016. Από την 69η θέση που κατείχε, βρέθηκε στην 59η για το 2017». Το γεγονός δηλαδή ότι λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύθηκαν την ΕΛ.ΑΣ. και κατήγγειλαν στις Εσωτερικές Υποθέσεις επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και αστυνομικούς εκλαμβάνεται ως ένδειξη μείωσης των φαινομένων διαφθοράς στη χώρα.
Με μια δόση υπερβολής αναφέρω το εξής: αν αύριο αποφασιστεί η κατάργηση της υπηρεσίας και επομένως ο αριθμός των καταγγελιών είναι μηδενικός, τότε, σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική, η Ελλάδα ίσως σκαρφαλώσει ακόμα και στην πρώτη θέση των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά, εκτοπίζοντας χώρες όπως η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία.
Πηγή: Καθημερινή