Μπάμπης Παπαδημητρίου
Είναι μάλλον απαράδεκτο να αναφέρεται ο κ. Τσίπρας στα βασικά στοιχεία της οικονομίας με τόσο εσφαλμένο τρόπο. Ακόμη χειρότερο είναι να κάνει το ίδιο ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.
Οπως συχνά συμβαίνει, η τηλεοπτική συζήτηση θα περάσει, κάποια στιγμή, από τα όσα παρέλαβε η κυβέρνηση Συριζανέλ. «Τη χώρα όμως την παραλάβατε με ανάπτυξη!», σημειώνει, ορθώς, ο δημοσιογράφος (ΣΚΑΪ TV, 29/6/2018) για την κατάσταση που επικρατούσε στο πέρασμα από το 2014 στο 2015. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η στιγμή ήταν πολύ πιο κρίσιμη από όσο μπορούσε κανείς να κατανοήσει εκείνη την εποχή και ίσως, ακόμη σήμερα, να μην έχουμε κατανοήσει τις ευκαιρίες που χάθηκαν και δεν υπάρχει τρόπος να εμφανιστούν ξανά.
Αντιδρά ο κ. Γιώργος Τσίπρας και με έμφαση λέει: «Οχι, την παραλάβαμε με -0,1% ύφεση»! Κάνει λάθος, για να αποφύγω να πω ότι είναι ευκολότερο για τον υπεύθυνο του Οικονομικού Γραφείου της πρωθυπουργίας να χρησιμοποιήσει «επίτηδες» ψεύτικο στοιχείο, παρά να κάνει «λάθος». Δεν επιτρέπεται αυτό σε μαθητή της Βαρβακείου Σχολής, ενώ είναι αλήθεια ότι οι μηχανικοί του Πολυτεχνείου αν δεν έχουν εξειδικευθεί μεταπτυχιακώς στα Οικονομικά, εύκολα μπερδεύουν τα στοιχεία.
Το 2014, λοιπόν, επιστρέψαμε σε θετικό έδαφος. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν +0,7% και προφανώς η οικονομία είχε βγει από την εξαετή ύφεση! Είναι τόσο σπουδαίο το γεγονός, πλήρωσε τόσα πολλά ο ελληνικός λαός για να το επιτύχει που είναι ανεπίτρεπτο να το ξεχνά ένα ακριβοπληρωμένο κυβερνητικό στέλεχος. Το άλμα που έκανε εκείνη τη χρονιά η οικονομία είναι ακόμη πιο σημαντικό αν μετρηθεί από το σημείο που ξεκίνησε. Πράγματι, το προηγούμενο έτος η ύφεση είχε «κτυπήσει» μέχρι το -3,2%. Που σημαίνει ότι η οικονομία χρειάστηκε να απορροφήσει αυτή την ύφεση και να προσθέσει και κάτι: σχεδόν τέσσερις μονάδες άνοδο!
Υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο; Υπάρχει! Πρώτον, το αποτέλεσμα του ’14 θα ήταν πάνω και από το 1% αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε καταστήσει σαφές ότι θα προκαλέσει εκλογές (όπως ήταν βέβαιο ότι είχε τη δυνατότητα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών) και αν ο κ. Σαμαράς δεν είχε συνταχθεί με όσους πίστεψαν ότι μια «λαΐκή» και «αντιμνημονιακή» στροφή θα κατόρθωνε να ανακόψει το ρεύμα υπέρ του επικίνδυνου λαϊκισμού.
Το ακόμη χειρότερο έγκειται στην απολύτως βέβαιη εξέλιξη που περιμέναμε: το ΑΕΠ των ετών 2015, 2016 και 2017 θα ήταν ζωηρά ανοδικό. Ο πιο συντηρητικός υπολογισμός δείχνει ότι στα τρία αυτά χρόνια το ΑΕΠ θα είχε μεγαλώσει κατά τουλάχιστον 10%. Αντί του γλίσχρου 0,9%, που «κατάφερε» η παρούσα πλειοψηφία. Τόσο απλά: 1 προς 10!
Πηγή: Καθημερινή