Πάσχος Μανδραβέλης
Συνάντηση με «αγανακτισμένους του Μακεδονικού» είχε στην αλλοδαπή ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά την έξοδό του από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με μια ολιγάριθμη ομάδα που πήγε εκεί για να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών. Κάποιοι φώναξαν «Προδότη, πούλησες τη Μακεδονία, δώσε και την Κύπρο», ενώ ένας άλλος του φώναξε «Πούλησες τη Μακεδονία για 30 αργύρια» και πέταξε κέρματα στον δρόμο. Του περίσσευαν φαίνεται…
Φανταζόμαστε, όμως, ότι δεν το πήρε κατάκαρδα. Ισως να βρήκε παρηγοριά στα σοφά λόγια του υπουργού του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος –διαχρονικώς σταθερός στις απόψεις του– θα του είπε: «Το να σας γιουχαΐζουν είναι το ακριβώς ανάλογο της εποχής που ο κόσμος σας χειροκροτούσε στον δρόμο. Oποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει τον έπαινο, τον ψόγο αλλά ακόμα και την καζούρα όταν του χρειάζεται. Aρα η αντίδραση είναι δικαιολογημένη…» (Mega 14.10.2013).
Αν κάποιος μάλιστα έριχνε και γιαούρτι στον Eλληνα πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος θα δήλωνε «άλλο το γιαούρτι και άλλο το μαχαίρι» (ΣKAΪ 25.5.2018).
Κι αν κάποιος ξέφευγε λίγο παραπάνω, και π.χ. σκόνταφτε με τις γροθιές αγωνιστικά σφιγμένες πάνω στον κ. Τσίπρα, ο βαθύτατα νομομαθής κ. Κατρούγκαλος θα σιωπούσε. Καταδικάζει μόνο «οποιαδήποτε μορφή βίας που δεν έχει κοινωνικό αντίκρισμα» (Mega 14.10.2013).
Στην περίπτωση του Μακεδονικού, κατά πώς δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η βία κατά του πρωθυπουργού όχι μόνο θα είχε κοινωνικό αντίκρισμα, αλλά πολλοί χαχόλοι θα πανηγύριζαν. «Γεια στα χέρια τους», θα έλεγαν μερικοί· για «δίκαιη οργή των πολιτών» έλεγαν άλλοι, ενώ κάποιος μπορεί να τους έλεγε ότι «εσείς δείξατε τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής» (Αλέξης Τσίπρας στην Κερατέα 30.5.2012). Ο γνωστός «ακτιβιστολόγος» κ. Γιώργος Κυρίτσης θα έλεγε ότι πρόκειται περί μιας «πολιτικής ομάδας η οποία κάνει ακτιβισμό» και ότι «καμιά φορά ο ακτιβισμός είναι παράνομο πράγμα, μπορεί να κάνεις κάτι ακτιβίστικο και να είναι πλημμέλημα» (ΣΚΑΪ 23.4.2018).
Ολα τα παραπάνω, βέβαια, ειπώθηκαν όταν «ο λαός είχε δίκιο» και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα πήρε την εξουσία, φυσικό είναι να έχει ο λαός άδικο. Πέρα όμως από τις μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλο το γιουχάισμα με χυδαίες εκφράσεις (νόμιμο), άλλο το γιαούρτωμα (πλημμέλημα), άλλο το μαχαίρωμα (κακούργημα). Το ένα δεν δικαιολογεί το άλλο, αλλά όλα πρέπει να καταδικάζονται πολιτικώς.
Ασχέτως αν το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, ακόμη και αν ήταν νόμιμο να αποκαλείται ένας εκλεγμένος πολιτικός «προδότης» δεν είναι πρέπον. Τραυματίζει τη δημοκρατία…
Πηγή: Καθημερινή