Αλέξης Παπαχελάς
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Χρειάζεται γρήγορα καλές και ηχηρές ειδήσεις, που θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης για ξένους επενδυτές. Το ρίσκο της εξόδου από το ευρώ έχει –επιτέλους– απομακρυνθεί από τον ορίζοντα και τα μακροοικονομικά έχουν μπει στις… ράγες. Οι μεγάλες, καλές ειδήσεις αργούν όμως. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα άλλαζε ραγδαία αν, για παράδειγμα, έμπαιναν πραγματικά μπουλντόζες στο Ελληνικό. Θα ήταν μία απτή απόδειξη ότι κάτι αλλάζει. Σε κάθε διεθνές επενδυτικό φόρουμ γύρω από την Ελλάδα ρωτούν και ξαναρωτούν οι αναλυτές αν έχει προχωρήσει αυτό ή κάποιο άλλο μεγάλο επενδυτικό έργο.
Τον τελευταίο όμως καιρό ρωτούν και κάτι άλλο, που είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Η υπόθεση των καταγγελιών για τη Folli Follie έχει κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα. Τα στερεότυπα εύκολα φτιάχνονται στις αγορές και δύσκολα ξεριζώνονται. Με αφορμή την κρίση, είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μία ατμόσφαιρα καχυποψίας απέναντι σε κάθε τι ελληνικό. Ηταν εξαιρετικά άδικο, γιατί μικρές σοβαρές εταιρείες που είχαν αρχίσει να εξάγουν έπεφταν πάνω σε τοίχο και αντιμετώπιζαν ερωτήματα του τύπου «μα πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε αφού είστε ελληνική εταιρεία;». Ακόμη και μεγάλες ξένες τράπεζες έφθαναν στο σημείο να βάζουν θέμα για τη χρηματοδότηση πλοίων εφόσον θα είχαν ελληνική σημαία.
Ολο αυτό το κλίμα καχυποψίας είχε αρχίσει να διαλύεται. Ηλθε όμως η πολύ εκτεταμένη δημοσιότητα γύρω από τη Folli Follie και αναβίωσαν όλα τα στερεότυπα και η αβεβαιότητα. Οι αρμόδιες αρχές ολιγώρησαν και δεν πρόλαβαν το κακό, όταν ήταν ακόμη διαχειρίσιμο. Στις πρόσφατες εκδηλώσεις στο εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα οι αναλυτές έφεραν το ζήτημα με πιεστικό τρόπο, αμφισβητώντας τους ελληνικούς θεσμούς, το πλαίσιο διοίκησης των εταιρειών και την επαρκή εποπτεία. Εταιρείες που ήταν έτοιμες να σηκώσουν κεφάλαια διεθνώς βρέθηκαν σε αδιέξοδο.
Ανάλογες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε όλον τον δυτικό κόσμο. Με τη διαφορά πως μία μικρή χώρα μπορεί να πληρώσει ακριβό τίμημα για μία συγκεκριμένη υπόθεση, γεγονός που δεν θα ίσχυε για τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ.
Είναι πάντως σημαντικό το κράτος και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα να κινητοποιηθούν άμεσα για να περιορίσουν τη ζημιά. Ενα θέμα είναι η κάθαρση. Ενα άλλο είναι να αλλάξουν –χωρίς όμως να φθάσουμε στο άλλο άκρο, κατά τα ειωθότα– το πλαίσιο και ο μηχανισμός εποπτείας των εισηγμένων εταιρειών.
Χρειαζόμαστε επενδύσεις άμεσα, αλλά όχι από αεριτζήδες Ελληνοαμερικανούς ή Ασιάτες «πειρατές». Για να πείσουμε τους σοβαρούς παίκτες να διακινδυνεύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, χρειάζεται πέρα από τα μακροοικονομικά της μεγέθη να αποκαταστήσουμε και την αξιοπιστία της χώρας.
Πηγή: Καθημερινή