Το σκουριασμένο ελατήριο

Το σκουριασμένο ελατήριο

Νότης Παπαδόπουλος

Για μία ακόμη φορά γίνεται σαφές ότι το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει καλά αυτή η κυβέρνηση είναι να βάζει παντού φόρους. Χωρίς, μάλιστα, να καταφέρνει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή αφού –όπως έδειξε και η έρευνα του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της διαΝΕΟσις– το 20% των Ελλήνων φορολογουμένων εξακολουθεί να πληρώνει το 80% των φορολογικών εσόδων, ενώ 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και 9 στους 10 αγρότες εξακολουθούν να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 9.000 ευρώ ετησίως! Ετσι, η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις χώρες της Ε.Ε. με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και τρίτη στη λίστα των κρατών-μελών με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές!

Ομως η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη. Αν δεν περισσεύει ούτε ευρώ στον πολίτη για να ξοδέψει, πώς θα πάρει μπρος η οικονομία; Και αν οι επενδύσεις στην Ελλάδα φορολογούνται με 29%, γιατί οι ξένοι να μην προτιμήσουν την Ιρλανδία με φόρο 12,5%; Γι’ αυτό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το κράτος ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Ελλάδα στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία και ελάχιστες ξένες εταιρείες έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το περίφημο «ελατήριο» της ανάπτυξης, το οποίο έως πρόσφατα επικαλούνταν ο κ. Τσίπρας, αποδείχθηκε σκουριασμένο. Και ανίκανο να βγάλει την ελληνική οικονομία από το τέλμα.

Η χώρα, από το κατώφλι της ανάπτυξης στα τέλη του 2014, με τα «νταούλια» και τις αυταπάτες ΣΥΡΙΖΑ βυθίστηκε ξανά στην ύφεση το 2015 και το 2016. Για να γυρίσει σε μια αναιμική ανάπτυξη (1,5% του ΑΕΠ) το 2017, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 2,3%. Δυστυχώς και το 2018, παρά το αναμενόμενο νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 2%, με εκτίμηση μόλις 1% για το 2019.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι προσδοκίες για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης υπέρ της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο, που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα διεθνώς και να προκαλέσει εισροή επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων στη χώρα, παραμένουν χαμηλές. Οσο, μάλιστα, σημαντικά έργα-ορόσημα, όπως το Ελληνικό, είναι ακόμη στα χαρτιά, τόσο η καχυποψία απέναντι στην Ελλάδα θα μεγαλώνει.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *