Στέφανος Κασιμάτης
Εχω στ’ αλήθεια μεγάλη περιέργεια να δω τι ποσοστό θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Δεν εννοώ τις συνέπειες της υπόθεσης του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή από τις ιδέες – ας πούμε, το νερό. Το θεωρούμε δεδομένο ότι, εφόσον πληρώνουμε τον λογαριασμό, θα υπάρχει κάθε μέρα, σε όποια ποσότητα χρειαζόμαστε και θα είναι ασφαλές για την υγεία μας. Οχι, πλέον, επί ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον οι Θεσσαλονικείς αυτό πρέπει να το κατάλαβαν με τα όσα τραβάνε εδώ και μέρες.
Αυτό που συμβαίνει με την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης δεν είναι το μνημόνιο· είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μοναδική ανικανότητά του να διοικήσει οτιδήποτε. Επρεπε να φθάσει η έκτη ημέρα αφότου είχε καταρρεύσει το δίκτυο της υδροδότησης στην πόλη για να βγει η διοίκηση της κρατικής εταιρείας και να πει τρία πράγματα: ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε αμέσως, ότι θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων και, τέλος, ότι αυτοί πάντως έκαναν προσλήψεις.
Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι, πολύ προσφάτως, ο Σκουρλέτης εξήγγειλε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στους δήμους ως «κορυφαίο γεγονός». Το βλέπει, υποθέτω, ως ένα βήμα προς την «τελειοτέρα κοινωνία», που λέει ο ποιητής, στην οποία το κράτος θα είναι ο μόνος εργοδότης. Ποιος είναι, άλλωστε, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο σκοπός κάθε θέσης εργασίας αν όχι ο ίδιος ο εργαζόμενος; Αυτή είναι η ξεδιάντροπη λογική τους· στη γελοιωδέστερη εκδοχή της μάλιστα, τη βλέπουμε στην περίπτωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», η οποία έκλεισε και αυτή μαζί με το υπουργείο, για να κάνει Πάσχα!
Αυτές είναι όμως οι συνέπειες της αριστερής διακυβέρνησης. Ασκείται από ανθρώπους που αφιέρωσαν τόσο βαθιά τη ζωή τους στο όραμα του καλύτερου μέλλοντος, ώστε είναι τελείως άπραγοι με το παρόν και τα προβλήματά του, την ίδια ώρα που τα επικαλούνται μάλιστα. Ας προσέχαμε, όμως. Φαντάζομαι ότι οι Θεσσαλονικείς θα είναι περισσότερο προσεκτικοί μετά την ωραία εμπειρία…
Ψήγμα σοφίας
Μένουμε στον χώρο του πνεύματος και περνάμε στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γεώργιο Βαρεμένο. Η παρέμβασή του νομίζω ότι αξίζει την προσοχή μας, ιδίως λόγω της συγκυρίας στα ελληνοτουρκικά και των κινδύνων που διατρέχουμε. «Εφόσον δεν υπάρχει κανένα υπερόπλο να μας προστατεύσει», ο αντιπρόεδρος συμβουλεύει «να χρησιμοποιήσουμε ως όπλο την Ιστορία και τον πολιτισμό μας». Φοβερό, δεν είναι; Τόσο απλό και τόσο μεγαλοφυές συνάμα. Τόσο καιρό μάλιστα να είναι μπροστά μας κι εμείς να μη το βλέπουμε. Πώς δεν το σκέφθηκε κανείς άλλος ώς τώρα; Αξίζει λοιπόν την προσοχή μας η παρέμβαση Βαρεμένου, όπως αξίζει κάθε τι γνησίως κωμικό, όταν όλα τριγύρω είναι ζοφερά.
Πηγή: Καθημερινή