Ξένια Κουναλάκη
«Ακόμη και Γερμανοί πήραν κοινωνικό μέρισμα». Αυτός ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε στα δελτία ειδήσεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την «αποκάλυψη» ότι άτομα από 172 υπηκοότητες επωφελήθηκαν από το επίδομα της κυβέρνησης. Δεν ξέρω ποια είναι η λογική της φράσης «ακόμη και Γερμανοί», το στερεότυπο όμως που υφέρπει είναι σαφές: δεν υπάρχουν Γερμανοί βιοπαλαιστές. Ολοι οι Γερμανοί οδηγούν Μερσεντές, έχουν στα σπίτια τους διάφορες υπέροχες γερμανικές συσκευές και όλα αυτά εις βάρος του πτωχού πλην τίμιου Ελληνα φορολογούμενου. Περίεργο που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία άλλα λένε: Οτι η φτώχεια στη Γερμανία έφτασε το 2015 στα υψηλότερα επίπεδα από την επανένωση των δύο τμημάτων της χώρας, το 1990, και πως συνολικά 12,5 εκατομμύρια Γερμανoί χαρακτηρίζονται άποροι.
Γνωστός δημοσιογράφος το έκανε λιανά στο Twitter: «Απίστευτο. Οι Ελληνες υπερφορολογήθηκαν για να πάρουν αυτοί… “κοινωνικό μέρισμα” απ’ τη δική μας φτωχοποίηση». Σε άλλο τουίτ του ανέκραξε: «Τα κορόιδα είμαστε εμείς οι Ελληνες π (sic) το πληρώσαμε». Λες και οι ξένοι από τις 172 χώρες δεν πληρώνουν φόρους, δεν υποφέρουν τα τελευταία χρόνια από την κρίση στην Ελλάδα, δεν έχει μειωθεί το εισόδημά τους, δεν έχει καταρρακωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, ούτε βιώνουν τις επιπτώσεις της λιτότητας στους τομείς της υγείας, της παιδείας κ.λπ.
Και όμως, όπως ρητά αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε έτη (5), όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία πενταετία». Πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει ΑΜΚΑ, να υποβάλει φορολογική δήλωση το 2016 (όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού) και να μην είναι φιλοξενούμενος. Οι προϋποθέσεις δηλαδή είναι εξαιρετικά αυστηρές.
Είναι ξεκούραστο να χωρίζεις την κοινωνία σε Ελληνες και ξένους, φτωχούς και πλούσιους, χρηματοδότες και ευεργετηθέντες. Να δημιουργείς σχήματα εύπεπτα, που χωρούν στους λιγοστούς χαρακτήρες του Twitter. Και να διατυπώνεις απροκάλυπτα αιτήματα: κοινωνικό μέρισμα, συσσίτιο, διαμερίσματα, φάρμακα κι αιμοδοσία, «μόνο για Ελληνες». Μην έχεις αυταπάτες, πάντως, σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκεις και ποιο κόμμα θα πρέπει να ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές για να είσαι συνεπής με τις θέσεις σου.
Πηγή: Καθημερινή