Γιούλη Επτακοίλη
Φεύγοντας το 2017 αφήνει δύο μεγάλες ανοιχτές πληγές στον χώρο του πολιτισμού. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας. Θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε στενά και τα δύο. Να δούμε αν θα κακοφορμίσουν ή θα κλείσουν. Εχει τεράστια σημασία γιατί πρόκειται για κλασικά παραδείγματα παθογένειας, δυσλειτουργίας, αναποτελεσματικότητας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης.
Το πρώτο, το ΤΑΠA, πέρασε μεγάλες φουρτούνες με υπουργό Πολιτισμού την κ. Λυδία Κονιόρδου. Αγνωστο, ακατανόητο γιατί, αποφάσισε στις αρχές Αυγούστου να καρατομήσει την επί 28 μήνες πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Ασπασία Λούβη και σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ. Ενώ είχαν προχωρήσει πολύ, βρίσκονταν σχεδόν στην τελική ευθεία σοβαρές τομές που θα έδιναν νέα ώθηση στον Οργανισμό και, κυρίως, στα έσοδά του. Εσοδα του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή του Δημοσίου.
Ακολούθησαν βαρύτατες καταγγελίες της τέως προέδρου και μελών του Δ.Σ., για κυκλώματα που δεν ήθελαν την εξυγίανση, για οικογένειες που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, για χρηματοδοτήσεις χωρίς έλεγχο, για πολλά που εδώ και χρόνια ψιθυρίζονταν σε διαδρόμους του υπουργείου και σε δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά για πρώτη φορά δημόσιος λειτουργός αποκάλυπτε επωνύμως κάνοντας ουσιαστικά ένα σπάνιο δώρο στην κυβέρνηση της Αριστεράς, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το «δώρο» κατέληξε στη χωματερή.
Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό στο ΤΑΠΑ, έτσι όπως τα έχει οραματιστεί και σχεδιάσει η υπουργός Πολιτισμού. Να δούμε, πότε θα ξεκινήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο θα θωρακίσει τα έσοδα, τι θα γίνει με τον διαγωνισμό για τα αναψυκτήρια που πουλάνε γρανίτα φράουλα έναντι 4 ευρώ αλλά όχι εμφιαλωμένο νερό, πότε θα εκσυγχρονιστούν τα πωλητήρια των μουσείων. Θα τα παρακολουθούμε όλα αυτά. Το ίδιο θα κάνουμε και με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία και τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας για το χρονικό διάστημα 2005-2016 και κατέληξαν σε ένα ογκώδες πόρισμα 141 σελίδων, το οποίο δημοσίευσε η «Κ» στις 4/12 («Το κουβάρι της Αλληλοβοήθειας»). «Το πόρισμα διαπιστώνει οικονομικές και διαχειριστικές παραβάσεις που αφορούν τη διαδρομή δημοσίου χρήματος.
Ενα στοιχείο: Από το 2005 έως το 2009, κατά το πόρισμα, το Ταμείο είχε λαμβάνειν περίπου 40 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν ως επίδομα Πολιτιστικής Επιμόρφωσης των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, από τα οποία περίπου 15.800.000 ευρώ χορηγήθηκαν από την Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά «δεν διατέθηκαν εκ μέρους του Ταμείου για τον σκοπό τον οποίο δόθηκαν».
Είμαστε σίγουροι ότι και αυτή η υπόθεση έχει να δώσει πολλά το επόμενο διάστημα. Το 2018 θα είναι κρίσιμη χρονιά για το ΥΠΠΟ. Θα αποδειχθεί αν πραγματικά υπάρχει βούληση για αλλαγές ή πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική φούσκα.
Πηγή: Καθημερινή