Μπάμπης Παπαδημητρίου
Ξαφνικά η παρουσία των εξωκοινοβουλευτικών της φασαριόζικης Aριστεράς στα δικαστήρια απέκτησε νόημα: ήρθαν τα ΜΑΤ. Η «γενναία» σύγκρουση με τους σιδηρόφρακτους είναι το όνειρο κάθε νεαρού (ή λιγότερο νεαρού) που θέλει να έχει κάτι να δείχνει στα συντρόφια και στις παρέες του. Οι δήθεν επαναστάτες ήταν πάντοτε ψηλά στη μόδα. Αν μας παίρνουν και τα κανάλια, η έκφραση του προσώπου προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μίσους και το μόνο που μένει είναι να αναστήσουμε τον Ντελακρουά να μας απαθανατίσει στα μπαρικάντ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλειστηριασμό υποκρισίας. Κατά τα λοιπά, δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν οι «σύντροφοι» για τις επιπτώσεις των πράξεών τους. Ας πρόσεχαν εκείνοι που επιμένουν να αποδίδουν δικαιοσύνη σε ακροατήριο. Σιγά μην τους απασχολήσει ότι το Δημόσιο επιχειρεί να εισπράξει κάτι από λίγους φοροφυγάδες, μήπως και πληρώσουν λιγότερα οι πολλοί. Λεπτομέρειες! Σιγά μην ασχοληθούν με το αντικειμενικό γεγονός ότι οι περισσότεροι μεταξύ όσων προτιμούν τα «δανεικά κι αγύριστα» το κάνουν γιατί δεν κατάλαβαν ότι δεν τους ανήκει το ακριβό αγαθό που απέκτησαν. Το κάνουν γιατί έχουν πολιτική προστασία και θα το κάνουν μέχρις ότου πιεστούν τόσο ώστε να βρουν τα χρήματα.
Το 2009, πριν σκάσει στα χέρια μας η μεγάλη κρίση και η ακόμη χειρότερη εθνική μας κρίση, έγιναν 52.027 πλειστηριασμοί. Ελάχιστοι αφορούσαν υποθέσεις τραπεζικών δανείων. Πού ήσαν τότε οι αγωνιστές; Χρέη προς το Δημόσιο ή, πολύ συχνά, χρέη μεταξύ ιδιωτών οδηγούνται στη διά του πλειστηριασμού προσπάθεια πληρωμής τους. Εξάλλου, ο γενικός κανόνας –και ισχύει σε κάθε περίπτωση– είναι ότι η σχεδόν πάντοτε θετική απόφαση υπέρ εκείνου που προσφεύγει στο δικαστήριο για να πάρει τα λεφτά του πίσω καταλήγει σε συμβιβασμό. Αυτός που μέχρι τότε αρνείτο να πληρώσει βρίσκει τον τρόπο να κάνει πραγματικά δικό του το όποιο αγαθό είχε αποκτήσει με τα λεφτά των άλλων. Σκεφτείτε μάλιστα ότι, όλο αυτόν τον καιρό, εκείνοι που αρνούνται να ανταποκριθούν στη δέσμευση εξόφλησης που ανέλαβαν με τον πιο απόλυτο τρόπο, δηλαδή την υποθήκευση του τίτλου ιδιοκτησίας, εκμεταλλεύονται το ίδιο αγαθό για το οποίο κάποιοι άλλοι στενοχωριούνται για να το πληρώνουν, είτε ως δόση δανείου είτε ως ενοίκιο!
Οι περιπτώσεις που χρειάζονται προστασία, γιατί υπάρχουν βεβαίως κι αυτές, την έχουν ήδη, είτε γιατί περιμένουν να δικαστεί η περίπτωσή τους κατά τις προβλέψεις των νόμων Κατσέλη-Δένδια-Σταθάκη, είτε γιατί τα βρήκαν με την τράπεζά τους, είτε γιατί αξιοποιούν τις προβλέψεις του ισχύοντος Κώδικα Δεοντολογίας, όπως τον εισηγήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος και ενέκρινε η Βουλή.
Πηγή: Καθημερινή