Ιάσων Πιπίνης
Καταπέλτης είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013, τις οποίες μάλιστα είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, με επιστολή του στον Νικολάς Μαδούρο.
Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη, ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα του αναγνωρίζει ότι ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυση τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Αποκάλυψη για τον ρόλο Τσίπρα
Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες».
Η σιωπή του Μαξίμου
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο χρόνο, όταν με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του κ. Τσίπρα στην υπόθεση, ενώ εκκωφαντική ήταν η σιωπή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που όχι μόνο δεν καταδίκασε το μαρτύριο που βίωσαν οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως υπουργός Εσωτερικών τότε, απαντώντας στην ερώτηση 70 βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχε καλύψει προκλητικά τον πρέσβη της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες», ενώ στο δικό του πόρισμα δεν διαπίστωνε καμία σεξουαλική επίθεση, αλλά αντίθετα καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι εκείνα είναι που «κακοποιούν γυναίκες».
Τι έγινε στη δίκη
Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες (η τέταρτη συνεχίζει να εργάζεται), έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον της πρεσβείας, καταγγέλλοντας την απόλυση τους ως καταχρηστική, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έγινε για «λόγους εκδίκησης», επειδή κατήγγειλαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο πρέσβης τελικά να απομακρυνθεί από την Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η δίκη της δεύτερης από τις τρεις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Στο δικαστήριο παρέστη και ο σημερινός πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος είναι εκείνος που απέλυσε τις τρεις εργαζόμενες που είχε αποπειραθεί να βιάσει ο προηγούμενος πρέσβης.
Ο κ. Φερνάντες ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως οι εργαζόμενες απολύθηκαν επειδή «δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους» και όχι για λόγους εκδίκησης, καθώς όπως είπε ο ίδιος δεν γνώριζε ότι είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις. Τους ισχυρισμούς του κ. Φερνάντες καταρρίπτει ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, που διετέλεσε πρέσβης την περίοδο πριν από τον Γκονζάλες, ο οποίος με κατάθεση του υποστηρίζει πως ο σημερινός πρέσβης κ. Φερνάντες γνώριζε τα πάντα γύρω από τις σεξουαλικές επιθέσεις, καθώς ο ίδιος τον είχε ενημερώσει σε συσκέψεις που έγιναν για αυτό το θέμα και άλλωστε γνώριζε πως αυτός ήταν ο λόγος που εστάλη επειγόντως στην Αθήνα για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρέσβη.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση που το δικαστήριο δικαιώσει τις εργαζόμενες, για την καταχρηστική απόλυση, τότε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα πρέπει να καταβάλει άμεσα την χρηματική αποζημίωση που απαιτούν τα θύματα. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μαδούρο δεν συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση (σε περίπτωση πάντα που είναι υπέρ των εργαζομένων) τότε θα ξεκινήσει διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.
Πηγή: iefimerida.gr