Νότης Παπαδόπουλος
Μπορεί να υπογράφουμε το ένα Μνημόνιο μετά το άλλο επειδή τα πολιτικά μας κόμματα ήταν ανώριμα και πολιτικά ανίκανα να καταλάβουν αυτό που κατανόησαν γρήγορα οι Ιρλανδοί ,οι Πορτογάλοι και οι Κύπριοι και βρίσκονται πλέον πίσω στις αγορές και στην ανάπτυξη .Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα παθήματα δεν μας έγιναν μαθήματα. Άκουγα κάποιον χτες που εξ αρχής στήριξε τις ουτοπικές μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ και τζόγαρε στον επικίνδυνο λαϊκισμό του , να συνεχίζει ακόμη και σήμερα να σπεκουλάρει σε μια βολική αντιγερμανική προπαγάνδα .
Διαμαρτυρόταν υπέρ της Ελλάδος διαβάζοντας την είδηση από έγκυρη γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο έχει βγάλει κέρδος πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης .Και υιοθετούσε το ερώτημα Γερμανού Πράσινου προς τον κ. Σόιμπλε κατά πόσο είναι ηθικό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των εταίρων το νόμιμο δικαίωμα της Γερμανίας να έχει κέρδος από την κρίση στην Ελλάδα.
Δυστυχώς στη χώρα μας υπήρξε (και εξακολουθεί να υπάρχει) μια πολυπληθής ομάδα συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι για την κρίση φταίνε οι Γερμανοί κι όχι οι Έλληνες . Συμφωνούσαν, μάλιστα , με τις βλακώδεις και ανέφικτες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για αυξήσεις σε μισθούς ,συντάξεις και για μείωση της φορολογίας από έναν χρεοκοπημένο προϋπολογισμό , και το τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη που θα επιβαλλόταν -δήθεν- στην Μαντάμ Μέρκελ απο τους περήφανους και αδάμαστους Έλληνες.
Οι συμπολίτες μας αυτοί , ανάμεσά τους και γνωστοί δημοσιογράφοι, παρά το ότι τους έγινε σαφές από τις εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και από τις κωλοτούμπες του κ. Τσίπρα ότι η σκληρή λιτότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ο μόνος τρόπος για να βγει μια χώρα από τα Μνημόνια, συνεχίζουν απτόητοι να πουλάνε φούμαρα και να αρνούνται να πουν την αλήθεια στον κόσμο.
Να εξηγήσουν ,δηλαδή, ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία ,η Γαλλία , η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δώσει στις Ελλάδα μετά την χρεοκοπία της και την αδυναμία της να βγει στις αγορές και να δανεισθεί, πάνω από 160 δισεκατομμύρια Ευρω όλες μαζί ( από 25 δις έως 60 δισ ευρώ η κάθε μια ,αναλόγως με την οικονομική τους ισχύ). Τα χρήματα αυτά μας τα έχουν δανείσει με επιτόκια πολλές φορές μικρότερα της αγοράς ,συχνά -μάλιστα – χαμηλότερα ακόμη κι από τα επιτόκια που οι ίδιες πλήρωναν στις αγορές για να δανεισθούν. Κι αντί να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι που “έβαλαν πλάτη” όταν εμείς μείναμε ρέστοι και ανήμποροι ,τις κατηγορούμε για αναλγησία και τις χαρακτηρίζουμε “τοκογλύφους”.
Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον , ότι η ΕΕ είχε αποφασίσει στην αρχή της κρίσης να αποδίδονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι από κει στην Ελλάδα όλα τα κέρδη (SMPs και ANFAS)τα οποία θα προέκυπταν στις χώρες μέλη από την αγορά ελληνικών ομολόγων .Η επιστροφή των κερδών από ομόλογα αυτά για τα πρώτα χρόνια της κρίσης πραγματοποιήθηκε το 2013 αλλά όχι το 2015 , αφού οι σχέσεις Αθήνας -Βερολίνου εκτραχύνθηκαν με την αποχώρηση της Αθήνας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την εξαγγελία του αχρείαστου και γελοίου από κάθε άποψη δημοψηφίσματος του Ιουλίου -αιτία να χάσουμε περίπου 6 δις από SMPs και ΑΝFAs.
Η Κομισιόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα το 2016 , το 2017 και το 2018 ,ωστόσο η όποια απόφαση είναι στην διακριτική ευχέρεια των δανειστών. Και δεν είναι ηθική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Ας το καταλάβουν ,κάποτε, οι… Γερμανομάχοι της συμφοράς κι ας σταματήσουν να δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία με τον φτηνό λαϊκισμό τους.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ